Kase Ambassadeur

Kase? Wie? Kase als in de zin van “kaas”? Nee, wel lekker maar dat is het niet. Dat was ook een beetje mijn eerste reactie. Ik had nog nooit van het merk Kase gehoord. Maar het is tijd dat daar verandering in komt. Zij maken filters voor de fotografie. Dan ben ik gelijk getriggerd, want ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe gadgets en nieuwe dingen met betrekking tot fotografie. 🙂 Ik werd getipt door Joost van Wijk (nogmaals dank daarvoor), dat ze bij Kase op zoek waren naar een ambassadeur.

 

Als eerste ben ik ook aan het Googelen geslagen. Alles wat ik tegen kwam waren positieve berichten. Dus mijn interesse was verder gegroeid. Na een goed gesprek, mijn eerste filters besteld. Afgelopen weekend zijn ze binnen gekomen en ik ben natuurlijk direct gaan testen. De Kase filters staan erom bekend dat ze kleur neutraal zijn en nauwelijks breekbaar zijn, ondanks dat ze van glas zijn. De eerste eigenschap is voor iedere landschapsfotograaf belangrijk. Achteraf een kleurzweem als gevolg van filter gebruik moeten weg werken in de nabewerking is geen pretje. Daarnaast nauwelijks breekbaar, dat is wel wat voor mij. Ik kan af en toe in alle haast nog wel eens wat onhandig zijn…… 😉 Tot dit moment gebruikte ik Lee filters.

Zie dit blog bericht niet als een review.. Dus geen grote ingewikkelde testen, maar gewoon mijn ervaringen. Ik beschrijf hier mijn ervaringen met het 10 stops grijsfilter (Kase KW100 Slim Wolverine filter ND1000). Deze heb ik vergeleken met het 10 stops grijsfilter van Lee (de gewone versie, niet de IR).

Breekbaar?

Ik had ook een transparant Kase filter mee gekregen, een 100 x 100 maat zonder ND. Dit om de breekbaarheid te testen. Dit plaatje zat al een tijd lang in mijn tas, maar het voelde een beetje tegen mijn natuur om hier mee moedwillig te gaan gooien. 😉 Nu toch maar het moment. Ik heb hem een aantal keer op straat laten vallen. Zie hieronder het beeld materiaal hiervan. Snelle conclusie, wel wat kleine beschadigingen aan de rand, maar verder nog heel en zonder krassen.

 

Kleurzweem?

Camera op statief gericht op de muur. Met dezelfde instellingen een foto gemaakt met het Lee filter ervoor en met het Kase filter ervoor. Daarnaast nog een foto gemaakt zonder filter. Gestart met 0,3 stop overbelicht met het Lee filter, en daarna de instellingen bij het Kase filter zo laten staan. De foto zonder filter is ook gemaakt op 0,3 stop overbelichting.  De lichtomstandigheden waren gedurende het maken van de foto’s hetzelfde. Deze serie gemaakt met de Nikon D750 en Tamron SP 24-70mm F/2.8 DI VC USD G2 en met de Venus Optics Laowa 12mm f/2.8 Zero-D. De foto’s met de Tamron zijn allemaal gemaakt op f/9, iso 100 en witbalans zonlicht. De foto’s met de Laowa op f/11 en verder dezelfde instellingen. Achteraf zijn de foto’s in Lightroom gecorrigeerd op camera en lens profiel. Verder geen aanpassingen. Zie hieronder het resultaat.

Zonder filter, Tamron 24-70 (24mm – 1/100)

 

 

Zonder filter, Laowa 12mm (1/160)

 

Natuurlijk ook nog even aan zee getest. Wat dat is toch een van de plekken waar ik de filters het meest gebruik. Deze foto’s zijn gemaakt met de Laowa op f/16, iso 100, witbalans zonlicht.

Zonder filter, 1/25

 

 

Conclusie, de Kase filter lijkt nauwelijks kleurzweem te hebben. Wat mij ook erg opviel is het verschil in vignettering. Op een groothoek met 12mm zie je dit natuurlijk nog eerder. Er is nauwelijks vignettering te zien. Met name wanneer ik fotografeer met de Laowa had ik erg veel moeite om de vignettering in de nabewerking te verwijderen.

Kleine test toevoeging, tijdens het testen met het Kase filter heb ik het echte filter laten vallen op straat. Niet gepland…. Schrikken natuurlijk! Maar inderdaad, niets aan te zien. Gelukkig!

Vanaf heden ben ik dus ambassadeur voor Kase. 🙂 Ben je ook nieuwsgierig naar de Kase filters? Ze zijn te koop bij kasefilters.nl

 

3 reacties op “Kase Ambassadeur&rdquo

Geef een reactie