Een statief is een fotografie accesssoire waar veel mensen niet bij stil staan. Alle focus gaat op het aanschaffen van een camera. Maar een goed statief is een verademing voor de fotograaf. Daarom is deze keuze ook heel belangrijk. Ik mocht op pad met de Sirui ST-124 en ST-10 balhoofd om deze een aan de tand te voelen. Lees hier mijn ervaring met het Sirui ST-124 waterproof statief en ST-10 balhoofd.
Dankzij TSE Imaging kon ik dit statief uit testen. Jij hoeft nu alleen nog maar dit blog te lezen, hoe handig is dat? 😀 Tijdens het uitpakken valt direct op dat het statief super compact is. De ST-124 bestaat uit 4 secties (delen van de poot die je uit kunt schroeven), maar er bestaat ook nog een ST-125 die heeft 5 secties. Deze is daardoor nog compacter. Maar let altijd op, hoe meer secties, hoe instabieler een statief kan worden. Dus overweeg in welke omstandigheden je het statief gaat gebruiken. Nu is mijn hand niet super groot, maar wanneer het statief ingevouwen is kan ik met 1 hand al 2 poten tegelijk omvatten. Dat lukt mij met mijn W-2204 zeker niet! De transport lengte van de ST-124 is 48 cm (zonder statiefkop).
Het statief is niet alleen compact, maar ook nog eens lekker licht. Hij weegt maar 1,57 kg. Dit komt natuurlijk ook doordat het statief is gemaakt van carbon. Hierdoor is hij licht, maar ook heel stevig. Hij heeft een draagvermogen van 12kg. Dus dat zegt al genoeg. Nu koop je een statief niet direct voor zijn looks, maar het is wel mooi mee genomen dat de ST-124 er ook nog eens heel strak en mooi afgewerkt uit ziet. Het oog wil ook wat tenslotte. 😉
Het statief is in hoogte te verstellen door twist locks. Deze werken echt heel fijn bij dit statief. Nu sta ik veel op het strand met een statief. Zand en een statief zijn over het algemeen geen goede combinatie. Dat is weer een super groot voordeel van dit statief, hij is waterdicht en afgedicht voor vuil. Je kunt hem dus met een gerust hard gebruiken op het strand in de branding. Na afloop even afspoelen en klaar. Geen gedoe om heel het statief na een strand sessie helemaal uit elkaar te halen om hem schoon te maken. Mocht je hem toch uit elkaar willen halen, dan is dit ook zo gebeurd.
De poten van het statief kunnen 90 graden naar buiten bewegen. Hierdoor ben je lekker flexibel om het statief verschillende posities aan te laten nemen, ook op ongelijke ondergrond. Het statief heeft een middenkolom. Deze heeft een haak aan de onderzijde om het statief eventueel te kunnen verzwaren. Zo kun je er bijvoorbeeld je tas aan hangen. De middenkolom kan ook omgekeerd in het statief geplaatst worden. Zo zijn posities laag bij de grond ook mogelijk. Wil je liever een korte middenkolom? Dat is ook mogelijk door deze apart erbij aan te schaffen (ST-Z). Dan kan het statief plat en de camera laag bij de grond zonder gedoe met omdraaien van de middenkolom.
De minimale werkhoogte (middenkolom in normale positie) is 46 cm. De hoogste werkhoogte zonder gebruik te maken van de middenkolom is 137,5 cm. Dit is voor mij (met mijn 172 cm) hoog genoeg. Reken bij deze hoogte ook nog de balhoofd hoogte. Inclusief middenkolom is dit 166,5 cm. Zelf gebruik ik de middenkolom niet zo snel in hoogte, omdat dit een minder stabiele situatie oplevert. Wanneer er weinig wind staat of je werkt met snelle sluitertijden, dan is dit natuurlijk geen probleem. Wanneer je de middenkolom omdraait kan de camera echt tot grond hoogte komen.
Een extra handigheid van dit statief is dat er twee verschillende formaten schroefdraad ingangen zijn aan de bovenzijde waarmee je accessoires kunt bevestigen aan het statief. De pootjes zijn ook handig. Ingedraaid zijn het gewoon rubberen pootjes en wanneer je deze uitdraait komen er spikes te voorschijn. Ook bevat de bovenzijde van het statief een waterpasje.
Het ST-10 balhoofd is een ideale combinatie voor dit statief. Het balhoofd is ook compact maar sterk. Het heeft een draagvermogen van 30 kg en weegt 370 gram. Het balhoofd heeft een grote stalen knop die prettig vast pakt. In deze knop zit een kleinere frictie knop. Ook is er een knop om de panorama functie mee te bedienen. Er zijn twee inkepingen waarin je de camera er naast kunt laten hangen voor portret stand opnames. Wat hierbij extra handig is, waar de bevestiging van het statiefplaatje zit, zit ook nog een extra blauwe knop. Hiermee bedien je een extra panorama functie die roteert ter hoogte van het statiefplaatje. Zo kun je de camera nog nauwkeuriger plaatsen en vooral met meer gemak, wanneer je de camera “naast” het balhoofd hebt hangen.
Samengevat een super handig compact en lichtgewicht statief. Ideaal om mee te nemen op reis of tijdens een wandeling terwijl je bijna geen concessie hoeft te doen aan stevigheid en functies.
2 reacties op “Op pad met de Sirui ST-124&rdquo