Workshop landschapsfotografie en filter gebruik

Veel mensen kijken graag naar prachtige landschapsfoto’s. Maar hoe maak je zulke foto’s zelf? En wat heb je daarvoor nodig? Op deze vragen krijg je antwoord tijdens de workshop landschapsfotografie.

cursus landschapsfotografie

 

 

 

 

 


De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Iedereen wordt uitgedaagd op zijn of haar eigen niveau. We behandelen alle technieken die nodig zijn om te komen tot een inspirerende landschapsfoto. Hierbij wordt aandacht besteedt aan de basis technieken en instellingen. Maar ook aan technieken zoals HDR, panorama en filter gebruik. Je hebt een camera nodig die handmatig ingesteld kan worden (spiegelreflex of systeemcamera). De workshop wordt gegeven in het natuurgebied de Kwade Hoek en op de Brouwersdam (Zuid-Holland). 

 

Gouden uur zonsondergang

Programma workshop landschapsfotografie

De fotografie workshop vindt plaats in de omgeving van Ouddorp. Deze omgeving met mooie kust en natuurgebieden inspireert om mooie landschapsfoto’s te maken. Een interessante compositie maken bij landschapsfotografie kan best een uitdaging zijn. Ook moet je om kunnen gaan met verschillende en veranderende lichtsituaties, het vangen van mooi licht is immers een essentieel onderdeel van landschapsfotografie. We starten de workshop landschapsfotografie met een korte uitleg en gaan daarna in de praktijk aan de slag. Onder begeleiding ga je zelf foto’s maken om zo de technieken onder de knie te krijgen. Tijdens de cursus wordt aandacht besteedt aan onder andere instellingen, techniek, compositie en filtergebruik bij landschapsfotografie. We zullen naar verschillende locaties gaan en rijden hier zelf met de auto naar toe. De foto cursus eindigt met het fotograferen van de zonsondergang aan zee. Juist de momenten rond zonsopkomst en zonsondergang lenen zich enorm goed voor interessante landschapsfoto’s.

Naast een camera die handmatig ingesteld kan worden met diafragma, sluitertijd en iso, is een statief een belangrijk accessoire om mee te nemen. Het huren van een statief is mogelijk. Bij landschapsfotografie wordt vaak gebruik gemaakt van (grijs)filters. Filters worden gebruikt om het licht meer in balans te brengen, maar ook om beweging vast te leggen met een langere sluitertijd. Ook hier gaan we aandacht aan besteden en mee oefenen. Tijdens de workshop zijn een aantal sets met (grijs)filters aanwezig om mee te oefenen. Als je zelf in het bezit bent van filters kun je deze uiteraard gebruiken. Een afstandsbediening is niet noodzakelijk, maar wel handig. Zorg voor een volle batterij of eventueel een extra batterij.  

 

Inhoud

Onderwerpen die behandeld worden:

 • Camera- en belichtingstechnieken
 • Scherpstellen
 • Compositie en perspectief
 • (Grijs)filter gebruik
 • Omgaan met verschillende lichtsituaties
 • App gebruik

 

cursus grijsfilters

Na afloop van de workshop landschapsfotografie ontvang je een mooi naslagwerk waarin alle onderwerpen nog eens kort worden uitgelegd, zodat je altijd terug kunt lezen wat tijdens de workshop is behandeld. Uiteraard is het mogelijk om via de email achteraf nog vragen te stellen over de inhoud van de workshop landschapsfotografie.

 

Uiteraard wordt er rekening gehouden met de Corona maatregelen. De 1,5 meter afstand wordt gewaarborgd.

Na afloop van de workshop ontvang je een kortingscode van 10% voor het aanschaffen van Kase Wil je voor aanvang van de workshop Kase filters aanschaffen, stuur mij dan even een berichtje voor de kortingscode. 

 

 

Deze workshop wordt gegeven via Dutch Photo Academy. 

 • positive review  Afgelopen zaterdag workshop landschapsfotografie gedaan met een kleine groep enthousiaste mede hobbyisten. Op een duidelijke manier theorie en praktijk uitleg gekregen van Ellen. Echt een aanrader.

  Joke In't Veld-Aalders Avatar Joke In't Veld-Aalders
  18 november 2019

  positive review  Afgelopen zaterdag een leuke leerzame workshop Landschapsfotografie gevolgd. De middag was een goede mix tussen technische aspecten en praktische vaardigheden die daarbij komen kijken. Er was de mogelijkheid diverse filters te kunnen uitproberen. Prima verzorgd Ellen!

  Heleen van Overbeek Avatar Heleen van Overbeek
  17 november 2019

  positive review  Een leuke, informatieve en gezellige workshop, waar alles duidelijk wordt uitgelegd. In klein groepsverband is er volop aandacht en tijd voor de cursisten. Voor herhaling vatbaar!

  Thirza Niemantsverdriet Avatar Thirza Niemantsverdriet
  17 november 2019
 • positive review  Ellen legt heel duidelijk alles uit met goede voorbeelden. Ze heeft veel kennis en ervaring. Hele fijne heldere cursus.

  Dolly Buijs Avatar Dolly Buijs
  5 oktober 2019

  positive review  In ieder geval de basiscursus! Leuk en leerzaam.

  Axel Herrebrugh Avatar Axel Herrebrugh
  5 oktober 2019

  positive review  Echt , ik raad iedereen deze cursus aan vooral als je meestal op de automatisch stand fotografeerde zoveel leuker om het anders te doen . Bedankt Ellen voor de leerzame dag ??

  Ineke Den Engelsman Avatar Ineke Den Engelsman
  16 september 2019
 • positive review  Vriendelijk en neemt de tijd voor uitleg en op een begrijpelijke manier ik heb de avond fotografie gedaan het was heel leuk .

  Jan Blok Avatar Jan Blok
  22 maart 2019

  positive review  Zij besteedt bij haar workshops aan elke deelnemer de tijd die nodig is om de gepresenteerde technieken eigen te maken. Ze heeft geduld en een "keen eye" voor de mogelijkheden die zich tijdens een workshop voordoen.

  Chris Karreman Avatar Chris Karreman
  17 februari 2019

  positive review  Aangename workshop beleeft in Rotterdam, mooi en verzorgd uitgewerkt. Bedankt Ellen ??

  Alex Deen Avatar Alex Deen
  19 oktober 2018
 • positive review  Afgelopen zaterdag cursus gevolgd. Ellen legt alles heel duidelijk uit. Zeker een aanrader.

  Erik Jan Terpstra Avatar Erik Jan Terpstra
  15 oktober 2018

  positive review  Super nuttige cursus gehad. Eindelijk van die standaard standen af, kan niet wachten op er mee aan de slag te gaan ! Heldere uitleg, voor iedereen goed te begrijpen.

  Inge Doornhof-van Altena Avatar Inge Doornhof-van Altena
  13 oktober 2018

  positive review  Beginnerscurus gevolgd bij Ellen en was top geregeld! Erg nuttig en leuk! Je komt veel te weten over alle basisdingen. Na deze cursus maak ik nu foto's op de handmatige stand en hoef ik de automatische stand niet meer te gebruiken! Al bij al dus heel leerzaam en nuttig! Een aanrader voor iedereen die wat meer van fotograferen wil leren. 🙂

  Carola van der Linde Avatar Carola van der Linde
  30 september 2018