Privé Workshop Filters en lange sluitertijden

Je bent al bezig met fotograferen en beheerst de basisinstellingen van belichting (sluitertijd, diafragma en is) maar je wil graag een stapje verder. Het werken met filters en lange sluitertijden is een mooie verdieping van je fotografie kennis. Aan het water spelen met verschillende sluitertijden en leren hoe hier het mooiste resultaat uit te halen. Het is niet noodzakelijk om al in het bezit te zijn van filters voor deze workshop. 

Niveau: deze workshop is voor de iets gevorderde fotograaf die met beheersing van de licht driehoek (ISO, diafragma en sluitertijd om weet te gaan), zijn camera goed weet in te stellen

Benodigdheden: camera die handmatig kan worden ingesteld (op P,S,A,M stand) (bij voorkeur digitale spiegelreflex of systeemcamera), statief, afstandsbediening

Optioneel: (grijs)filters, extra accu (vooral bij een systeemcamera)

Locatie: omgeving Goeree-Overflakkee/ Zeeland, in overleg

Duur: 3 uur

Programma privé workshop filters en lange sluitertijden

Een lange sluitertijd met volledig vervaagd water is mooi, maar we leren ook het fotograferen met kortere lange sluitertijd zodat er dynamiek in het water komt. Dan moet je ook aan de slag met een interessante compositie. Een kortere lange sluitertijd geeft een heel ander effect en geeft lijnen. Lijnen die je in je compositie moet gaan verwerken. Ook moet je om kunnen gaan met verschillende en veranderende lichtsituaties, het vangen van mooi licht is immers een essentieel onderdeel van landschapsfotografie.

We starten de workshop met een korte uitleg en gaan daarna in de praktijk aan de slag. Tijdens het praktijk gedeelte krijg je nieuwe uitleg en onder begeleiding ga je zelf foto’s maken om zo de technieken onder de knie te krijgen. Tijdens de workshop wordt aandacht besteedt aan onder andere instellingen, techniek, compositie en filtergebruik bij landschapsfotografie. We zullen naar verschillende locaties gaan en rijden hier zelf met de auto naar toe. De fotografie workshop eindigt met het fotograferen van de zonsondergang bij zee. Juist de momenten rond zonsopkomst en zonsondergang lenen zich enorm goed voor interessante landschapsfoto’s.

Naast een camera die handmatig ingesteld kan worden met diafragma, sluitertijd en iso, is een statief een belangrijk accessoire om mee te nemen. Zonder statief kun je namelijk niet werken met lange sluitertijden. Als je zelf niet in het bezit bent van een statief kun je deze gratis gebruiken tijdens de cursus. Ook een afstandsbediening is belangrijk om te hebben. Door een afstandsbediening te gebruiken kun je de sluitertijden gaan verlengen in de Bulb stand.

Wanneer je in het bezit bent van grijsfilters is dit natuurlijk heel prettig. Dan kun je met je eigen filters aan de slag en ervaren hoe deze in de praktijk werken. Heb je deze niet, geen probleem tijdens de fotografie cursus zijn een er (grijs)filters aanwezig om mee te oefenen (het magnetische Kase Armour systeem). Deze kun je gratis gebruiken. Geef bij de opmerkingen even aan of je in het bezit bent van filters en zo ja, welke. Zorg voor een volle batterij of eventueel een extra batterij.

In overleg plannen we een geschikte datum voor deze workshop.

Inhoud

Onderwerpen die behandeld worden:

 • Camera- en belichtingstechnieken
 • Scherpstellen
 • Compositie en perspectief
 • (Grijs)filter gebruik
 • Omgaan met verschillende lichtsituaties
 • App gebruik om sluitertijden uit te rekenen

Na afloop van de workshop ontvang je een mooi naslagwerk waarin alle onderwerpen nog eens kort worden uitgelegd, zodat je altijd terug kunt lezen wat tijdens de cursus is behandeld.

Na afloop van de cursus ontvang je een kortingscode van 10% voor het aanschaffen van Kase Wil je voor aanvang van de cursus Kase filters aanschaffen, stuur dan een email.

Wil je een andere invulling/ inhoud van de cursus, neem dan contact op voor de mogelijkheden.

  Voornaam (verplicht)

  Achternaam (verplicht)

  Straat + huisnummer (verplicht)

  Postcode (verplicht)

  Woonplaats (verplicht)

  Mobiel nummer (verplicht)

  Email (verplicht) (Bij voorkeur GEEN Hotmail adres opgeven, controleer de spambox)

  Camera merk & type (verplicht)

  Aantal personen(verplicht)

  Opmerkingen