Workshop Lange Sluitertijden in Zeeland

Als je de techniek van het handmatig instellen van de camera in de vingers hebt zoek je naar nieuwe uitdagingen. Een daarvan kan zijn het spelen met lange sluitertijden aan de kust. Wanneer je zonder grijsfilters een foto maakt van de zee is het water onrustig en bevries je de beweging van de golven. Door gebruik te maken van grijsfilters kun je gaan variëren met verschillende sluitertijden. Dit geeft een creatieve boost aan je fotografie. Wil je dit ook leren? Doe mee aan de workshop lange sluitertijden in Zeeland. 

Zeelandbrug

Niveau: beginners met basiskennis van fotografie (diafragma, sluitertijd, iso)

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 7

Benodigdheden: camera die handmatig kan worden ingesteld (op P,S,A,M stand) (bij voorkeur digitale spiegelreflex of systeemcamera), statief

Optioneel: afstandsbediening, (grijs)filters, extra accu (vooral bij een systeemcamera)

Locatie: Prachtige plaatsen aan het water in Zeeland. Onder andere de Zeelandbrug, Den Osse en de Brouwersdam.

Duur:  6 uur

Brouwersdam

 

 

Programma workshop lange sluitertijden

De workshop start bij de iconische Zeelandbrug. Deze leent zich uitstekend voor het maken van foto’s met een lange sluitertijd. Daarna gaan we naar Den Osse waar een fotogeniek stuk hout in het water staat. We sluiten de workshop af met zonsondergang aan de Brouwersdam. Bij het havenkommetje kunnen we ook hier perfect aan de slag met verschillende sluitertijden.

Een lange sluitertijd met volledig vervaagd water is mooi, maar we leren ook het fotograferen met kortere lange sluitertijd zodat er dynamiek in het water komt. Dan moet je ook aan de slag met een interessante compositie. Een kortere lange sluitertijd geeft een heel ander effect en geeft lijnen. Lijnen die je in je compositie moet gaan verwerken. Ook moet je om kunnen gaan met verschillende en veranderende lichtsituaties, het vangen van mooi licht is immers een essentieel onderdeel van landschapsfotografie.

We starten de fotografie workshop met een korte uitleg en gaan daarna in de praktijk aan de slag. Tijdens het praktijk gedeelte krijg je nieuwe uitleg en onder begeleiding ga je zelf foto’s maken om zo de technieken onder de knie te krijgen. Tijdens de workshop lange sluitertijden wordt aandacht besteedt aan onder andere instellingen, techniek, compositie en filtergebruik bij landschapsfotografie. We zullen naar verschillende locaties gaan en rijden hier zelf met de auto naar toe. De fotografie workshop eindigt met het fotograferen van de zonsondergang bij zee. Juist de momenten rond zonsopkomst en zonsondergang lenen zich enorm goed voor interessante landschapsfoto’s.

Naast een camera die handmatig ingesteld kan worden met diafragma, sluitertijd en iso, is een statief een belangrijk accessoire om mee te nemen. Zonder statief kun je namelijk niet werken met lange sluitertijden. Het huren van een statief is mogelijk. Ook een afstandsbediening is belangrijk om te hebben. Door een afstandsbediening te gebruiken kun je de sluitertijden gaan verlengen in de Bulb stand.

Wanneer je in het bezit bent van grijsfilters is dit natuurlijk heel prettig. Dan kun je met je eigen filters aan de slag en ervaren hoe deze in de praktijk werken. Heb je deze niet, tijdens de workshop zijn een er aantal sets met (grijs)filters aanwezig om mee te oefenen. Geef bij de opmerkingen even aan of je in het bezit bent van filters en zo ja, welke. Zorg voor een volle batterij of eventueel een extra batterij.

Inhoud

Onderwerpen die behandeld worden:

 • Camera- en belichtingstechnieken
 • Scherpstellen
 • Compositie en perspectief
 • (Grijs)filter gebruik
 • Omgaan met verschillende lichtsituaties
 • App gebruik om sluitertijden uit te rekenen

 

Den Osse

Na afloop van de workshop lange sluitertijden ontvang je een mooi naslagwerk waarin alle onderwerpen nog eens kort worden uitgelegd, zodat je altijd terug kunt lezen wat tijdens de cursus is behandeld. Uiteraard is het mogelijk om via de email achteraf nog vragen te stellen over de inhoud van de cursus lange sluitertijden. Doe mee aan de workshop lange sluitertijden in Zeeland.

Na afloop van de workshop ontvang je een kortingscode van 10% voor het aanschaffen van Kase Wil je voor aanvang van de workshop Kase filters aanschaffen, stuur mij dan even een berichtje voor de kortingscode. 

Deze workshop wordt gegeven via Dutch Photo Academy.

 • positive review  Afgelopen zaterdag workshop landschapsfotografie gedaan met een kleine groep enthousiaste mede hobbyisten. Op een duidelijke manier theorie en praktijk uitleg gekregen van Ellen. Echt een aanrader.

  Joke In't Veld-Aalders Avatar Joke In't Veld-Aalders
  18 november 2019

  positive review  Afgelopen zaterdag een leuke leerzame workshop Landschapsfotografie gevolgd. De middag was een goede mix tussen technische aspecten en praktische vaardigheden die daarbij komen kijken. Er was de mogelijkheid diverse filters te kunnen uitproberen. Prima verzorgd Ellen!

  Heleen van Overbeek Avatar Heleen van Overbeek
  17 november 2019

  positive review  Een leuke, informatieve en gezellige workshop, waar alles duidelijk wordt uitgelegd. In klein groepsverband is er volop aandacht en tijd voor de cursisten. Voor herhaling vatbaar!

  Thirza Niemantsverdriet Avatar Thirza Niemantsverdriet
  17 november 2019
 • positive review  Ellen legt heel duidelijk alles uit met goede voorbeelden. Ze heeft veel kennis en ervaring. Hele fijne heldere cursus.

  Dolly Buijs Avatar Dolly Buijs
  5 oktober 2019

  positive review  In ieder geval de basiscursus! Leuk en leerzaam.

  Axel Herrebrugh Avatar Axel Herrebrugh
  5 oktober 2019

  positive review  Echt , ik raad iedereen deze cursus aan vooral als je meestal op de automatisch stand fotografeerde zoveel leuker om het anders te doen . Bedankt Ellen voor de leerzame dag ??

  Ineke Den Engelsman Avatar Ineke Den Engelsman
  16 september 2019
 • positive review  Vriendelijk en neemt de tijd voor uitleg en op een begrijpelijke manier ik heb de avond fotografie gedaan het was heel leuk .

  Jan Blok Avatar Jan Blok
  22 maart 2019

  positive review  Zij besteedt bij haar workshops aan elke deelnemer de tijd die nodig is om de gepresenteerde technieken eigen te maken. Ze heeft geduld en een "keen eye" voor de mogelijkheden die zich tijdens een workshop voordoen.

  Chris Karreman Avatar Chris Karreman
  17 februari 2019

  positive review  Aangename workshop beleeft in Rotterdam, mooi en verzorgd uitgewerkt. Bedankt Ellen ??

  Alex Deen Avatar Alex Deen
  19 oktober 2018
 • positive review  Afgelopen zaterdag cursus gevolgd. Ellen legt alles heel duidelijk uit. Zeker een aanrader.

  Erik Jan Terpstra Avatar Erik Jan Terpstra
  15 oktober 2018

  positive review  Super nuttige cursus gehad. Eindelijk van die standaard standen af, kan niet wachten op er mee aan de slag te gaan ! Heldere uitleg, voor iedereen goed te begrijpen.

  Inge Doornhof-van Altena Avatar Inge Doornhof-van Altena
  13 oktober 2018

  positive review  Beginnerscurus gevolgd bij Ellen en was top geregeld! Erg nuttig en leuk! Je komt veel te weten over alle basisdingen. Na deze cursus maak ik nu foto's op de handmatige stand en hoef ik de automatische stand niet meer te gebruiken! Al bij al dus heel leerzaam en nuttig! Een aanrader voor iedereen die wat meer van fotograferen wil leren. 🙂

  Carola van der Linde Avatar Carola van der Linde
  30 september 2018