Top 12 – 2023

Top 12 - 2023

Wanneer ik dit schrijf is het 31 december 2023. Het jaar 2023 is weer omgevlogen. Het lijkt soms wel steeds sneller te gaan. Word je oud als je dat gaat zeggen? 😉 Het einde van het jaar is voor de meeste mensen altijd een moment om even terug te kijken. Dat ga ik in dit blog ook doen, traditie getrouw met mijn top 12. 

Nou ja… helemaal traditie getrouw is het niet want ik kan geen keuze maken voor een volgorde van een top 12. Ik vond het al vreselijk lastig om 12 foto’s te kiezen! Beter had ik een top 25 gemaakt. Maar…. ik doe het al jaren met 12, dan blijf ik graag daaraan vast houden. Dus heb ik het mezelf moeilijk gemaakt. Onderstaand komen dus mijn 12 favoriete foto’s voorbij in willekeurige volgorde, maar wel op volgorde van maken. 

IJsland fotoreis

Dit jaar maakten we meerdere fotoreizen voor Dutch Photo Academy. Hierdoor kwamen we op prachtige locaties. En wat is een fotoreis bijzonder. Je beleeft in een korte tijd zoveel moois met elkaar, je deelt een passie en je bouw hierdoor een bijzondere band op. Dit zijn zulke fijne herinneringen. In mijn top 12 komen dan ook foto’s voorbij van deze momenten. Zoals de bovenstaande foto. Gemaakt tijdens de fotoreis IJsland winter in februari. Niet heel de week lag er sneeuw (dat kregen we ook zeker), maar voor deze locatie was dit eigenlijk perfect! Een verticaal panorama gemaakt op 14 mm (full frame). 

Deze foto is gemaakt op dezelfde dag. Nadat we eerder bewolkte nachten hadden gehad, had ik op de weerapps gezien dat er deze avond heldere momenten zouden zijn. Iedereen lag al in bed en ook ik ben maar gaan liggen, maar niet om te gaan slapen. Ik heb de noorderlicht waardes in de gaten gehouden. En ineens….. daar waren de kansen! Snel naar buiten om te checken, en ja hoor daar was het noorderlicht. Iedereen uit bed getrommeld en in hoog tempo naar deze locatie gereden. Iedereen geholpen met de instellingen en daarna…… staan genieten! Wat een feest was dat! 

Fotoreis IJsland winter

Na de week reis volgde de fotoreis lang weekend IJsland. We begonnen het weekend met stralend weer! Zoals het “hoort” in IJsland, kon een storm niet ontbreken. De ochtend na de storm was de zee uiteraard ruig, maar de zon was weer terug. Dat leverde dit prachtige schouwspel op. Op veilige afstand hebben we staan genieten van de machtige golven en het mooie licht.  

Fotoreis Toscane

Nadat we een groot turntoernooi hadden georganiseerd, waren we wel even toe aan rust en vakantie. De start was iets minder rustig als gepland. Onze vlucht werd 1,5 uur voor vertrek geannuleerd. Na een hoop gedoe nog een andere vlucht kunnen boeken. Maar…. de koffers waren kwijt op Schiphol. Dus zonder koffers zijn we vertrokken naar Toscane. Gelukkig was het belangrijkste wel mee, de camera! Eenmaal daar kon het genieten dan toch beginnen. Wat een geweldig landschap, zeker als je zo de dag begint. Gelukkig waren de koffers bij terugkomst op Schiphol weer terecht.

Fotoreis Toscane

Normaal ga ik nooit zonder laarzen in een nat veld staan, maar ja… die waren niet mee want die zaten in de koffer. Ook deze foto is namelijk gemaakt tijdens onze reis naar Toscane. Midden in de nacht de wekker gezet en op pad om de Melkweg te fotograferen. In mijn spijkerbroek en witte gympen het veld in, wat resulteerde in een natte broek en schoenen (en ik had niet bepaald veel reserve bij mij). Maar zo blij met het resultaat! 

Fotoreis Toscane

Na Toscane zijn we nog een paar dagen richting Cinque Terre gegaan. Het was regenachtig weer geworden, maar de eerste avond dat we er waren bood nog de meeste kans op licht. Dus met de trein op pad. Nou… dat was een goede beslissing! Ik werd getrakteerd op een prachtige roze lucht en een regenboog. Daarna hebben we Cinque Terre verder los gelaten, want… beter dan dit ging het niet worden en….. wat is het daar niet normaal druk! 

Zonsopkomst molen

Het klinkt misschien gek, maar ik heb dit jaar voor mijn doen echt heel weinig gefotografeerd in Nederland. Niet zo zeer omdat we met enige regelmaat weg waren, maar vooral door tijd gebrek. Het werken achter de schermen van Dutch Photo Academy maakt dat ik heel veel tijd achter de computer door breng. Daarnaast ben ik natuurlijk ook regelmatig op pad voor een workshop of lezing. Dan wil ik wel fris en fruitig daar staan, dus veel zonsopkomsten worden dan ook overgeslagen. Maar dit was een hele fijne zonsopkomst in mei. 

Rondreis Canada

December 2019 kreeg ik wel een heel bijzonder mailtje. Ik bleek via Digifoto Pro en Go Canada een camperreis gewonnen te hebben naar Canada! Maar toen kwam corona….. We hadden er eigenlijk al niet meer op gerekend, maar dit jaar was het eindelijk zo ver! Met een camper zijn we op reis gegaan vanaf Vancouver, door de Canadian Rockies en weer terug naar Vancouver. Wat een geweldige ervaring was dat en wat een mooi land. 

Vulkaan IJsland

In juli barste de vulkaan op Reyjanes in IJsland weer uit. Ik had de dagen ervoor vol spanning de ontwikkelingen al op de voet gevolgd. In 2021 hebben wij ook het geluk gehad dat we een uitbarsting hebben mogen zien, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We zijn last minute naar IJsland gegaan. Natuurlijk hebben we niet alleen de vulkaan bezocht, maar ook nog andere mooie locaties gefotografeerd. Het zien van een vulkaan uitbarsting is iets onbeschrijfelijks. Ik dacht dat ik wist wat mij te wachten stond, maar toen ik oog en oog stond met de vulkaan stonden de tranen in mijn ogen. Dus ik ben blij met de foto, maar de ervaring is nog veel waardevoller. 

Fotoreis noord Spanje

In mei gingen we op fotoreis naar noord Spanje. Het beeld wat je hebt als zegt Spanje is zo anders dan hoe het er in het noorden uit ziet! Prachtige groene bergen, niet druk en een geweldige kust. Overal kliffen, rotsen en prachtige structuren. Een paradijs voor de fotograaf dus. Dit is zo’n bijzondere kust locatie. 

Ook in augustus gingen we op fotoreis naar IJsland. We troffen het zo enorm met het weer. Zo ook deze avond aan het gletsjermeer, Jökulsárlón. Weer of geen weer, dit is altijd een mooie locatie maar met het licht en weinig wind wat we die avond hadden was het wel echt dubbel genieten!

Aansluitend was de fotoreis naar Snæfellsnes en het noorden van IJsland. Dit is weer zo’n ander landschap dan het zuiden. Zo mooi! Ook deze week troffen we het enorm met het weer, dit was de enige middag regen. Maar voor deze locatie was het perfect. Het dramatische past bij het landschap. 

Dit is zo’n locatie in de Dolomieten waarbij je hoopt dat je deze omstandigheden treft. Windstil en prachtig gele Lariksen in het eerste zonlicht. Tijdens de fotoreis Dolomieten konden we deze droom waar maken. Wat een geweldige ochtend was dat!

Madeira, ook een van mijn favoriete bestemmingen. We komen er al sinds 2009 en het verveeld nooit. Het biedt zoveel variatie op een relatief klein eiland. En niet te vergeten, heerlijk eten! In november mochten we er weer heen voor twee weken fotoreis. Als je geluk hebt sta je op de toppen van de bergen boven de wolken. Wat een bijzondere ervaring blijft dat. 

Dit is de laatste foto in het rijtje. Al meerdere keren was het noorderlicht fotografisch zichtbaar in Nederland in 2023. Maar iedere keer was er een reden waardoor ik niet kon. Op 1 december lukte het dan wel, ook nog eens op een locatie die ik erg bijzonder vind. 

Wie een beetje mee geteld heeft komt erachter dat ik gesjoemeld heb. Het zijn er geen 12 geworden, maar stiekem 15. Het zijn namelijk niet alleen foto’s die ik mooi vind, maar ze hebben ook allemaal een herinnering, een verhaal. Dat maakt het kiezen nog lastiger. Hieronder nog een aantal favorieten van dit jaar. Op de foto met het noorderlicht na, allemaal foto’s gemaakt in Nederland. De foto met de kerk is Oude Tonge, het dorp waar ik opgegroeid ben. Daardoor heeft deze foto ook een extra lading. De bovenste twee brengen mij terug naar fantastische foto momenten, samen met fotovrienden op pad. Hopelijk volgen er volgend jaar weer veel van dat soort momenten.

Palendorp Petten
Zonsondergang Westkapelle
Zonsopkomst op de hei
Zonsopkomst Oude Tonge met mist

Op naar een nieuw jaar, met een lege map in Lightroom beginnen. Altijd weer een verrassing wat er in komt te staan. Dat blijft het leuke van fotografie. Het is nooit klaar. Er is altijd weer iets moois, dichtbij of ver weg. 

6 reacties op “Top 12 – 2023&rdquo

  1. Wat een prachtige foto’s! En wat kun je trots zijn wat je met Dutch Photo Academy hebt neergezet Op naar 2024 met nog meer mooie momenten! En tot snel

  2. Heel mooi Ellen! En zo leuk dat wij ook 1 van de reizen hebben meegemaakt! 2024 opnieuw!

  3. Dag Ellen en Elco, Madeira 2023 was een zeer verzorgde en mooie reis. Op naar de Dolemieten 2024 met jullie.
    Prettige feesten voor jullie.
    Jenny en Jos

Geef een reactie