Hoe bevalt het Sirui ST-224 statief?

Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

Een statief is een onmisbaar stuk gereedschap voor de landschapsfotograaf. Belangrijk is dat het je fotografie ondersteunt en niet hindert. Ik mocht het Sirui ST-224 plus ST-20 balhoofd uitproberen. In dit blog mijn ervaringen met dit statief.

Wanneer werk ik met een statief?

Ik gebruik denk ik zeker 80% van de tijd een statief tijdens mijn fotografie. Dus het is enorm belangrijk dat het statief prettig en efficient werkt. Daarnaast sta ik veel aan zee. Ik woon op Goeree-Overflakkee, een eiland. Daardoor ben ik vaak aan het water te vinden. Water, zout en zand kan wel een aanslag zijn op een statief. Op dit moment werk ik al met de ST-124 en de W-2204. Hoe zou de ST-224 en de ST-20 bevallen? Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een statief, lees dan dit artikel eens.

Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

Specificaties

Eerst even de specificaties van dit statief op een rijtje:

Statief ST-224:

  • Gewicht: 1,95 kg
  • Minimale werkhoogte: 52 cm
  • Maximale werkhoogte: 184 cm
  • Formaat (ingeschoven): 61 cm
  • Draagvermogen: 15 kg
  • Materiaal: carbon
  • Secties: 4

Balhoofd ST-20:

  • Gewicht: 0,55 kg
  • Hoogte: 90 mm
  • Draagvermogen: 35 kg
Sirui ST-224 - Ellen van den Doel
Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

Andere belangrijke eigenschappen

De draaisluitingen zijn weather sealed (WPS). Dit betekent dat ze afgedicht zijn tegen water en zand. Dit is misschien niet gelijk een eigenschap die je gelijk zoekt in een statief, maar deze is wel enorm belangrijk. Zeker in mijn geval, omdat ik vaak aan zee sta. Voor Dutch Photo Academy organiseer ik fotoreizen. Hier wordt het statief ook nogal eens bloot gesteld aan extreme omstandigheden. Dan wil ik wel kunnen vertrouwen op het statief. Als ik in zand of zout water heb gestaan hoef ik het statief alleen even af te spoelen en verder heb ik er geen omkijken naar. Bij een statief die deze weather sealed eigenschap niet heeft, krijg je dan al snel problemen met de draaisluitingen. 

In de rubberen pootjes zit een spike ingebouwd, door te schroeven kan deze uitgedraaid worden. Dit vind ik erg handig. Losse spikes vergeet ik eigenlijk altijd mee te nemen. Die zijn bij mij dus weinig gebruikt.

De draaisluitingen gaan al met een halve slag los en weer vast. Dit werkt dus super snel.

Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

De midden kolom is ook omgekeerd te gebruiken, handig voor macro fotograven. Om te beveiligen dat de midden kolom er niet zo maar uit kan zakken zit er een blauw druk knopje op. Dat is een fijn idee. Ook werkt dit heel snel met het erin en eruit halen van de midden kolom. Ik werk heel vaak laag bij de grond. Om dan iedere keer de midden kolom om te keren vind ik wat omslachtig. Gelukkig past de ST-Z korte midden kolom die ik al had voor de ST-124 ook in dit statief. In de praktijk zit die er bij mij altijd in omdat ik een midden kolom eigenlijk niet gebruik (dit is het meest instabiele gedeelte van ieder statief).

De poten kunnen zo goed als 90 graden naar buiten worden gekanteld. Hierdoor is het laag bij de grond werken dus mogelijk. Het verstellen hiervan gaat gemakkelijk door de blauwe knop in te drukken.

Sirui ST-224 - Ellen van den Doel
Sirui ST-224 - Ellen van den Doel
Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

De midden kolom is driehoekig. Hierdoor is het statief compact op te vouwen, compacter dan bij een statief met een ronde midden kolom.

Het ST-20 balhoofd heeft een arca swiss koppeling. Hierdoor is hij ook perfect te gebruiken met een L bracket.  Er is een schaalverdeling aanwezig waarmee je nauwkeurig 360 graden kunt pannen. Hiervoor is een aparte knop aanwezig. De bevestigingsplaat van het balhoofd bevat een waterpas. De weerstand waarmee je het balhoofd kunt bewegen is in te stellen naar wens.

Sirui ST-224 - Ellen van den Doel

Hoe bevalt hij?

Tja…. eigenlijk wist ik dit antwoord al een beetje voordat ik hem ging gebruiken. 😊 Ik werk al een aantal jaar met de W-2204. Eigenlijk is de ST-224 de opvolger. Over de W-2204 was ik al tevreden, maar de ST-224 is gewoon echt weer een stap beter. Niet zo zeer in weather sealed of kwaliteit, want dat was al top! Maar andere verbeterpunten, zoals de compactheid door de driehoekige middenkolom. Ook is het los en vast draaien met een halve slag een grote verbetering. Dit scheelt echt tijd in het veld en je bent sneller zeker dat hij vast zit. Ook het blauwe knopje op de middenkolom is nieuw, waardoor je zeker weet dat deze er niet uit kan. De ST-124 gebruik ik ook al weer geruime tijd (lees hier mijn ervaringen). Dit is eigenlijk het kleinere broertje van de ST-224. Deze is wat lichter en kleiner. Voor op reis dus ook ideaal. Ik ben heel erg fan van het ST-124 statief. De ST-224 heeft al deze eigenschappen van de ST-124 ook. Dus daarom wist ik eigenlijk al van te voren dat ook de ST-224 mij goed zou bevallen. Wanneer is de ST-224 de betere keuze? Als veel met zware lenzen werkt geeft de ST-224 de gewenste stabiliteit. Of wanneer je vaak werkt in ruigere omstandigheden, dus bijvoorbeeld met veel wind. De ST-224 is wat robuuster en zwaarder. Ik ben nergens punten tegengekomen die mij niet bevallen. Een ideale metgezel dus voor je fotografie! Heb je nog verdere vragen over het statief en mijn ervaringen, stuur gerust een mail of een DM op social media. 

Boek je een privé workshop bij mij, dan kun je het ST-124 of ST-224 gratis uitproberen.