Eerste kwartaal 2019

Zonsondergang aan een ruige zee

Zo staan we aan het begin van een nieuw jaar en zo ben je al weer een kwartaal verder. De tijd lijkt wel steeds sneller te gaan. Of klink ik nu al heel oud? 😉 Of komt het door mijn volle agenda…. Wat de reden ook is, een nieuw blog heeft even op zich laten wachten. Tijd om weer wat van mij te laten horen. Een terugblik op de winter die niet echt een winter werd. Wat ga je dan fotograferen?

Een blik op mijn Lightroom catalogus leert dat ik daar op dit moment 3021 foto’s heb staan. Ik ben vrij trouw met sorteren, dus dit betekent dat er flink wat meer foto’s gemaakt zijn. De foto’s waar ik niets meer mee ga doen of die mislukt zijn, gooi ik gelijk weg. Ik ben dit jaar goed begonnen, gelijk op 1 januari heb ik mijn eerste zonsondergang mee gepakt. Lekker gevoel als de map 2019 niet meer leeg is. 😉

Lange sluitertijd opname van paaltjes in het water tijdens zonsondergang.
De eerste zonsondergang van 2019.

Half januari werd ik op mijn vrije dag vroeg wakker gemaakt door de vuilniswagen die vroeg kwam. Toch even met een half oog spieken op de weerradar en die zag er veel belovend uit. Een spetterende zonsopkomst volgde, zo eentje waar je op hoopt als je het van te voren plant. Een flinter dun laagje ijs zorgde ervoor dat het water extra strak was voor een mooie reflectie.

Een kleurrijke zonsopkomst boven de Grevelingen
Kleurrijke zonsopkomst

Eind januari ben ik na werktijd met José van Leeuwen, een collega die ook fotografeert, op pad geweest. Even uitwaaien op het strand met zo’n typische buienlucht. Buien die vanuit het noord westen over zee aan komen. Met tussendoor felle opklaringen. Dat zijn echt favoriete luchten om aan zee te staan. We kregen twee buien over ons heen, maar kwamen tevreden thuis met een kaartje vol foto’s. Echte geniet momenten. “I was singing in the rain” 😉

Mooie wolkenluchten op het strand
Mooie wolkenluchten tussen de buien door
Een regenboog boven het strand
Een nat pak, maar wel een regenboog rijker

Het strand is het hele jaar door een favoriete plaats om te zijn en om te fotograferen. Maar in de winter helemaal. Op Goeree-Overflakkee, waar ik woon, zijn er geen bossen. De polders zijn dan kaal en leeg. Er blijft dan ook niet zo veel over voor de landschapsfotograaf. De kust gebieden zijn dan een ideale foto stek. Zeker met de stormachtige dagen kom ik daar graag. Dan vind ik de zee op zijn mooist. Dit heeft mij wel herhaaldelijk een nat pak opgeleverd. Al mijn spullen hebben ook al een golf zee water over zich heen gekregen, maar gelukkig heeft alles het overleefd. Ik moet toch maar eens een serieus waadpak aanschaffen voor het fotograferen aan zee. Ik had een goedkope van de Lidl, maar die bleek na 3x dragen lek… Kwam ik als nog met natte voeten thuis. Tja… goedkoop is duurkoop zeggen ze.

Ruige golven knallen kapot op de stenen
Deze golf water kwam niet alleen over de stenen heen…
Een donkere lucht met nog net de zon eronder door boven zee
De zon piepte er nog net door voor het onweer begon
Water in beweging met aan de horizon een roze gekleurde buienlucht
Op zoek naar lijnen en dynamiek

Ook stond ik nog een avond aan zee die totaal het tegenovergestelde was van het stormachtige weer waar ik zo blij van wordt. Ik sloot aan bij Dave Zuuring, Sander Grefte en Julien Beyrath. De drie mannen waren een weekend op fotografie jacht in Zeeland. Die bewuste avond was er geen wind, egale grijze lage bewoking/ mist. De zee was dus bijna rimpelloos en ging bijna naadloos over in het grijze van de lucht. Ik heb het eerste kwartier met mijn camera in mijn tas staan kijken. Totaal inspiratieloos. Ik hou van kleuren en spektakel. Maar uiteindelijk kwam ik op dreef en ging ik op zoek naar interessante composities. Even een andere manier van kijken, leerzaam en bovenal gezellig!

Zwart wit foto van palen in een kalme zee
Geen wind, geen kleur

Een ander hoogtepunt deze periode is een publicatie in het fotografie tijdschrift Zoom.nl. Ik mocht mijn foto’s inleveren voor een portfolio review. Deze werd gedaan door niemand minder dan Bas Meelker. Ik kan erg genieten van zijn fotografie dus ik vond het extra gaaf dat juist hij mijn foto’s beoordeelde. En wat voor beoordeling, ik ben er echt super blij mee! Hij stelde mij ook een vraag, een vraag waar ik mij al een tijdje mee bezig hield “wat nu?”. Die vraag speelt nog steeds door mijn hoofd. Ik hou van nieuwe uitdagingen en groei in de fotografie, maar hoe…. daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Foto van de pagina in de Zoom.nl
Publicatie in de Zoom.nl

De afgelopen maanden was ik ook vaak in Rotterdam te vinden voor avondfotografie. Ik vind het zo’n gave stad om te fotograferen met alle hoogbouw en mooie skyline. Dankzij verschillende mensen heb ik de mogelijkheid gekregen om op verschillende toffe locatie te mogen fotograferen. Nogmaals dank daarvoor! Zo stond ik bovenin het nHow hotel, het WTC en het Erasmus MC. Dat zijn momenten waar ik nog lang van kan nagenieten, zeker als ik de foto’s weer terug zie.

Rottterdam in de avond gezien van het EMC
Zicht vanaf het EMC
Zicht over Rotterdam tijdens het blauwe uurtje vanaf het WTC
Blauwe uurtje vanaf het WTC

Zo zie je maar weer, ook zonder echte winter in Nederland is er genoeg te fotograferen. Je moet er soms wat voor over hebben en even anders kijken dan je gewend bent, maar als je dan tevreden thuis komt is het genieten nog sterker. Het voorjaar is inmiddels volop lost gebarsten, dus weer genoeg nieuwe fotografie onderwerpen de komende tijd. 🙂

7 reacties op “Eerste kwartaal 2019&rdquo

  1. Leuk stukje weer, en mooie foto’s erbij!! Maar ja das altijd zo, wordt bijna saai mijn reactie Je bent ook lekker bezig met alles erbij. Ga zo door en geniet zou ik zeggen!!! Dan doe ik dat ook, ben en blijf toch grote fan!!

  2. Jaloersmakend mooie foto’s – ik baal er dan zo van dat ik niet aan zee kan zijn….. maar goed het is zoals het 🙂 Enneh ja het was een mooie ontmoeting op die grijze avond, maar wel een topfoto heeft het ons op geleverd!

Geef een reactie