Terugblik 2018

Mijn top 25 foto's van 2018.

Het einde van een jaar is het altijd een mooi moment om even stil te staan. In dit geval, bij mijn fotografie van 2018. Heerlijk vind ik het om te bekijken wat dit jaar mij aan foto’s heeft opgeleverd. Zoals je overal terug ziet, op tv, op de radio, enzovoorts horen lijstjes bij dit moment. Daarom heb ik ook mijn persoonlijke top 10 foto’s van 2018 samengesteld. Een terugblik op het afgelopen jaar.

Gedurende het jaar hou ik in een album op Flickr bij wat mijn favoriete foto’s zijn. Een foto waar ik erg tevreden over ben, gemaakt in dat jaar plaats ik in dit album. Zo heb ik aan het einde van het jaar al een beetje een overzicht. Natuurlijk staan er dan nog te veel foto’s in en misschien ontbreken er ook nog wel. Maar het geeft een mooie start.

Behalve mijn persoonlijke top 10 heb ik ook gekeken hoe mijn foto’s gescoord hebben op Flickr en Instagram. Dit is de top 25 van Flickr, geselecteerd op “most interesting”. Drie foto’s van deze 25 zitten ook in mijn persoonlijke top 10. De foto’s die in deze top 25 staan zijn niet allemaal gemaakt in 2018, maar geüpload in 2018. Sinds 2012 hou ik op deze manier een top 25 bij. Bekijk deze hier terug (niet allemaal meer compleet omdat ik pas een flinke opruiming heb gehouden op Flickr).

De top 25 van mijn foto's op Flickr van 2018.
De top 25 van Flickr.

Lijstjes maken is niet alleen leuk om te doen tijdens deze donkere dagen, maar ook leerzaam. Het is goed om even terug te kijken en daar weer van te leren. Kan het nog beter, wat kan er anders om de foto nog sterker te maken? Als je foto’s een tijdje hebt laten liggen ga je er wat objectiever tegen aan kijken. Wanneer je ze net gemaakt hebt, kijk je er vaak nog veel meer vanuit emotie naar. Zeker wanneer ze gemaakt zijn op een mooi moment waarvan je hebt genoten.

Als je een beetje actief bent op Instagram dan heb je daar vast al een #2018bestnine voorbij zien komen. Dit is een top 9 van 2018 van beste scorende foto’s van jou account. Een foto scoort namelijk niet op alle social media’s altijd even goed is mijn ervaring. Ook hier zitten weer 3 foto’s uit mijn persoonlijke top 10 bij, waarvan 1 hetzelfde als bij Flickr.

#2018bestnine van Instagram
#2018bestnine van Instagram

Nu mijn persoonlijke top 10. Deze foto’s zijn voor mij persoonlijke de beste van 2018. Sommige toch nog steeds vanwege de emotionele waarde van het moment en minder omdat een foto de beste is. Op 10 staat deze foto van het strand van Domburg. Aan het einde van een cursus dag voor mijn werk kon ik nog genieten van dit mooie moment. En tja.. palen op het strand, ik vind het een fotografie feestje. Zeker met mooi licht een een dramatische lucht. Zo na een cursus dag was het ook een heerlijk moment om het hoofd weer even leeg te maken.

Nummer 10 - palen op het strand van Domburg.
Nummer 10 – strand van Domburg

Al een tijdje wilde ik een herfstfoto maken in het bos wanneer het mistig was. Bij voorkeur wanneer de herfst nog goed zichtbaar was. Dat is deze herfst gelukt. Een flinke mistige ochtend op mijn vrije dag. Eindelijk kon ik op pad naar Bergen op Zoom en maakte daar nummer 9 in deze top 10.

Nummer 9 - Mist in het herfstbos, gezien in een statige bomenlaan.
Nummer 9 – Mist in het herfstbos

Op nummer 8 staat een foto die ik van te voren in mijn hoofd had. Ochtendmist over de tulpenvelden. Maar het moet dan nog wel gebeuren. Het veld had ik van te voren al bepaald aan de hand van de stand van zonsopkomst en de kleur van de tulpen.

Nummer 8 - ochtendmist tussen de tulpen tijdens zonsopkomst
Nummer 8 – ochtendmist tussen de tulpen

Nummer 7 heb ik al in januari gemaakt. Dit plekje stond al een tijdje op mijn verlanglijstje voor een zonsopkomst. In de zomerperiode staat de zon niet goed, dus het moest ergens in de winter periode gebeuren. Van te voren gekeken naar de weersomstandigheden en het zag er de avond van te voren goed uit. Samen met Karin de Bruin heb ik hier een top moment beleefd. Wat een cadeau deze zonsopkomst.

Nummer 7 - zonsopkomst bij  het haventje van Ouddorp
Nummer 7 – zonsopkomst bij het haventje van Ouddorp

De foto die op nummer 6 staat was echt een geluksmomentje. Die ochtend moest ik al vroeg richting Domburg. Ze gaven goede weersomstandigheden op, dus iets eerder van huis en de camera mee. Toen ik over de Zeelandbrug reed zag ik het rustige water van de Oosterschelde terwijl de zon net op was. Gelijk gestopt. Ik heb daar 2 foto’s gemaakt, deze en 1 proef foto. Het klopte gewoon. 🙂

Nummer 6 - De Zeelandbrug bij zonsopkomst
Nummer 6 – De Zeelandbrug

In de top 5 staan 3 avondfoto’s. Dit is er 1 van. Het zijn alle 3 foto’s die echt van te voren gepland zijn. Dat maakt de voldoening extra groot als het dan lukt. Ik had al eens eerder in augustus tijdens de Perseïden meteorenzwerm een foto gemaakt van de Melkweg met vallende ster. Technisch was die nog verre van perfect. Dus dit jaar weer zitten studeren op internet hoe het beter kon. Het lastige van dit soort foto’s is dat de camera hier nog steeds een beperkende factor in speelt. Met die kennis weer op pad gegaan en bij de 3e poging eindelijk succes met een grotendeels heldere lucht. Het kan nog steeds beter, maar voor nu ben ik hier heel tevreden mee.

Nummer 5 - Vallende ster en de Melkweg.
Nummer 5 – Vallende ster

Op nummer 4 staat een veel gefotografeerde locatie in de Dolomieten. Deze kom je op social media regelmatig tegen. Ik snap wel waarom, het is zo’n mooie locatie. Het heeft alles. Enorm genoten om deze locatie zelf te mogen aanschouwen en vast te leggen.

Nummer 4 - Dolomieten, uitzicht op een vallei met  een kerkje met daar achter een imposante bergketen.
Nummer 4 – Dolomieten

We zijn aangekomen bij de top 3. Dit was een geweldige zonsondergang in het natuurgebied de Kwade Hoek. Afgelopen jaar heb ik de Kwade Hoek regelmatig bezocht, omdat ik als project had om een jaar lang dit gebied vast te leggen. Lees hier meer over dit project en de serie foto’s die daar uit voort gekomen is. Het zeilbootje kwam echt op een perfect moment voorbij en maakt voor mij de foto af.

Nummer 3 - De Kwade Hoek, zonsondergang met reflectie in het water.
Nummer 3 – De Kwade Hoek

Begin dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Dubai. Dit is zo’n locatie waar je geweest wilt zijn. Wat een bizar en spectaculair uitzicht. Een beetje alsof je in de toekomst kijkt. Deze foto wilde ik erg graag maken. Ik vond dit zo’n geweldige ervaring om daar te staan, daardoor scoort deze foto voor mij extra hoog. 🙂

Nummer 2 - Avondfoto met uitzicht op Dubai
Nummer 2 – Dubai

De foto die op 1 staat komt uit de eerste foto serie van 2018. Het jaar begon gelijk goed. Ook dit was een idee waar ik al een tijd meer rond liep. Ik had nog nooit eerder een star trail gemaakt, dus van te voren ook weer flink aan zoeken geweest op internet naar tips. De locatie had ik al vrij snel bedacht. Tijdens eerste beste maanloze heldere avond heb ik mijn kans gegrepen. Flink in gepakt heb ik anderhalf uur staan kleumen naast mijn camera. Zeker omdat dit mijn eerste star trail is, ben ik erg blij met het resultaat.

Nummer 1 - Star trail bij Den Osse
Nummer 1 – Star trail

Straks begin ik weer met een schone lei, dan ga ik weer proberen om in het nieuwe jaar nog mooiere foto’s te maken dan gemaakt in 2018. Wat gaat dit jaar brengen aan foto’s?

Voor mijzelf heb ik een top 25 samen gesteld. Benieuwd naar nummer 11 t/m 25? Bekijk ze hier. Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn top 10 vinden. Wat is je favoriete foto?

5 reacties op “Terugblik 2018&rdquo

  1. Ellen.. ‘de brug!’ Ik heb hem zo vaak voorbij zien kome, er wonen volgens mij mensen onder om um d’r op de zetten! En dan tralallala.. Ellen komt langs.. ‘es even de otoo an de kant zetten voor een pleatje héé..! En dan prik je deze aan de wand! Ik fotografeer nu een jaar (daarvoor wel es af en toe ‘iets’ vastgelegd; lucky..) en ben zo geïnspireerd door jou en Karins werk! Dank je wel! Oja… (Jo, je fladderde weer..) de brug dus!

    1. Bedankt voor je ontzettend leuke reactie!! Haha die mensen heb ik niet gezien, was te snel denk ik. 😉 En wat een ontwikkeling heb jij doorgemaakt in die korte tijd! Echt top! En wat een compliment dat wij je inspiratie bron mogen zijn. 🙂

Geef een reactie