Fotograferen op Madeira – de Noordkust

Wie aan Madeira denkt, zal dit niet direct koppelen aan een hippe vakantie bestemming. De eerste associaties zijn vaak bloemeneiland en een bestemming voor pensionado’s. Wij zijn voor de tweede keer naar dit eiland geweest. Ik krijg regelmatig de vraag of dit een aanrader is voor fotografie. In dit blog neem ik je mee met mijn belevenissen op Madeira aan de noordkust en lees je hoe ik met al mijn apparatuur kopje onder ga.

In 2009 zijn wij voor het eerst op vakantie geweest naar Madeira. Toen fotografeerde ik nog maar net. Met mijn eerste digitale spiegelreflex flink wat foto’s gemaakt. Maar wat ik mij nu bijna niet meer voor kan stellen, nog op de automaat, in JPG formaat, zonder filters en statief. Reden genoeg dus om nog eens die kant op te gaan.

Madeira - 2009
Madeira – 2009


Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen Ilhas Desertas en de Ilhas Selvagens vormt het de archipel en autonome regio Madeira van Portugal. Wikipedia

Na een kleine 4 uur vliegen ben je op het eiland Madeira. Het eiland wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd door het subtropische klimaat. Madeira heeft een vulkanisch verleden, inmiddels is het er rustig, maar dit heeft wel de ruige en mooie natuur gevormd. Steile rotswanden, ruige kustlijnen en heel veel groen. Voor wandelaars is Madeira ook een paradijs. Van redelijk relaxte wandelingen tot uitdagende hikes, het kan allemaal.

Vliegtuig Transavia
Vliegtuig Transavia

Wat ik mij van de vorige keer nog kon herinneren is dat ik de noordkust het mooiste vond. Het noorden is was ruiger en groener. De bergen gaan vaak ook wat steiler omhoog van de kust. De hoogste bergtop is de Pico Ruivo (1862 m). Een derde van het eiland is meer dan 1000 meter hoog. De bewolking komt vaak vanaf het noorden over de oceaan aan. Deze vochtige lucht blijft tegen de hoge bergen hangen. Hierdoor is het in het noorden vaker bewolkt en wat onstuimig en aan de zuidzijde vaker zonnig en rustig. De noordkust is mede daardoor ook rustiger en minder bebouwd. Natuurlijk hou ik van zon op mijn vakantie, maar de ruige elementen maken de noordzijde in mijn beleving fotogenieker. Het weer kan op korte afstand ook enorm verschillend zijn, maar dat maakt het ook lekker afwisselend.

Het groene noorden van Madeira.

Omdat onze trip (samen met mijn man) wel een vakantie was een geen fotoreis hebben we er een beetje een combinatie van gemaakt. 😉 We verbleven 4 nachten in Porto Moniz, in het noordwesten van het eiland en 5 nachten in Arco da Calheta in het zuiden. Madeira is prima rond te rijden met een auto in een dagtrip, maar door op verschillende locaties te verblijven is dat een stuk relaxter. Het rijden op Madeira is over het algemeen goed te doen. Er zijn inmiddels veel tunnels aangelegd waardoor je je redelijk snel kan verplaatsen over het eiland. Ook zijn de wegen in goede staat. Maar de mooiste wegen zijn toch wel de oudere kustwegen en de bergwegen. Steil en kronkelend. En met steil bedoel ik echt steil. 🙂 De weg naar ons appartement was 32%. Een auto met een beetje pit is dus aan te raden.

Tunnels op Madeira.

Porto Moniz staat bekend om zijn natuurzwembaden. Rots poelen die vol lopen met water. Toen wij er waren waren de zwembaden gesloten in verband met de ruige golven. Voor de foto’s was dit alleen maar extra mooi. Wel een uitdaging, want de harde wind maakte foto’s met lange sluitertijden soms lastig. Het statief stond dan te trillen op zijn pootjes. De Kase filters hebben hier zijn dienst weer bewezen. Met al die zee spray werden de filters snel vies. Even schoonvegen is zo gedaan bij deze filters. Lees hier mijn uitgebreidere ervaringen met de Kase filters.

Lange sluitertijd opname van de rotsen bij Porto Moniz
Lange sluitertijd opname van de rotsen bij Porto Moniz

Vanaf ons terras konden we met gemak de drone oplaten en de zee opvliegen om zo prachtige overzicht foto’s te kunnen maken van Porto Moniz. Hoe ideaal wil je het hebben, fotograferen vanaf je ligbedje?

Panorama Madeira
Panorama Madeira

De dagen dat wij er waren was het overdag grotendeels bewolkt in Porto Moniz en trok het aan het einde van de dag in het westen open. Dit zorgde voor prachtige luchten en mooi licht. In deze situatie is Porto Moniz erg geschikt om te fotograferen tijdens zonsondergang, zeker met een drone.

De omgeving kleurt door de spray van zee
De omgeving kleurt goud door de spray van zee

Vlak bij Porto Moniz ligt nog een fotogeniek plekje. Wanneer je hier op googled zie je dat dit al best vaak gefotografeerd is. Maar ja, ik snap wel waarom . Deze locatie stond voor mij ook op nummer 1 toen ik hem tegen kwam. Vanuit ons appartement was deze locatie maar 5 minuten rijden. Dan heb ik het over de rotspunten die uit zee steken bij Ribeira da Janela. Alle locaties aan de noordzijde zijn vooral ideaal om te fotograferen tijdens zonsopkomst.

De rotspunten bij Ribeira da Janela.

Het maken van de bovenstaande foto was er een met uitdagingen. Een dag van te voren zijn we deze locatie gaan bekijken, zodat ik wist wat mij te wachten stond ’s ochtends vroeg. Prachtige hoge golven knalden op de stenen. Een machtig gezicht. De volgende ochtend ben ik op tijd op pad gegaan. Ik wist dankzij de app PhotoPills precies waar ik wilde staan om zonsopkomst te fotograferen. Eenmaal onderweg zag ik dat de zonsopkomst niet geweldig zou gaan worden. Het leek er op dat het zou gaan regenen, maar een bui in aantocht kan ook mooi zijn. Speciaal voor deze foto spot had ik mijn kaplaarzen mee genomen. Na al mijn natte voeten ervaringen thuis aan zee leek mij dat wel handig. De temperatuur was een graad of 15, niet echt korte broeken weer. Ik had de compositie al helemaal in mijn hoofd, de stenen op de voorgrond dichtbij in beeld, met de groothoek genomen, de rotspiek in de achtergrond met een wat langere sluitertijd. Dus na wat klauteren over de rotsen stond ik gelijk waar ik wilde staan. Met mijn camera nog in de rugtas stond ik nog even om mij heen te kijken, op zoek naar de perfecte stenen. En tja, het was voorspelbaar natuurlijk, er kwam een grote golf aan. Die had ik kunnen verwachten, maar ja….. iets met enthousiasme. Weg rennen was geen optie over de stenen, dus ik heb me omgedraaid, vast gepakt aan de stenen en hopen dat de golf zou afzwakken. Helaas, de golf kwam volledig over mij heen. Het water bleek trouwens helemaal zo koud nog niet, maar of dit nu de manier was om dat te ontdekken… Ik stond daar als een verzopen kat, met de kaplaarzen vol met water. Aangezien de lucht toch niet spannend werd ben ik maar gelijk terug gegaan naar de auto. Want ik was wel bang voor de inhoud van mijn rugtas. Daar aangekomen bleek mijn Lowepro rugtas nog steeds goed bestand tegen wat water. Van binnen was alles nog droog. Terug naar het appartement voor een douche, een schoonmaaksessie en een stevig ontbijt om deze sessie snel te vergeten. 😉 Een paar dagen later heb ik nog een poging gewaagd, dit keer wat voorzichtiger te werk gegaan en daar is het bovenstaande resultaat uit gekomen. Achteraf kon ik wel lachen om dit ietwat domme avontuurtje.

Achteraf kon ik er om lachen

Ook het prachtige gebied Fanal ligt op 20 minuten rijden vanaf Porto Moniz. Dit gebied ligt in het oeroude Laurisilva bos op Paúl da Serra. De bomen hebben de meest bijzondere vormen. Het is hier vaak bewolkt en doordat het gebied zo hoog ligt, zit je dan in de bewolking. Het is dan dus enorm mistig. Deze mist geeft samen met de bijzondere bomen een sprookjesachtige sfeer. Ik heb hier dan ook enorm veel foto’s gemaakt. Een perfecte locatie om overdag te fotograferen.

Oude bomen met bijzondere vormen.
Oude bomen met bijzondere vormen.
Sprookjesachtig mooi in de Fanal.
Sprookjesachtig mooi in de Fanal.

Wij kwamen eigenlijk nog tijd te kort aan de noordzijde, maar er zijn nog veel meer foto spots te vinden als je daar op het gemakje op zoek gaat. De bekendere zijn Porto da Cruz, Ponta de São Lourenço en Seixal. Seixal staat bekend om zijn waterval, maar heeft in die regio nog veel meer te bieden.

De waterval bij Seixal
De waterval bij Seixal

In het volgende blog laat ik meer zien van de rest van Madeira. Want er zijn zoveel mooie plekjes op dit eiland. Wat is jullie conclusie tot nu toe? Gaat Madeira op de lijst als fotografie bestemming?

Wil je ook naar Madeira? Ga dan mee met de fotoreis naar Madeira. Klik hier voor meer informatie.

5 reacties op “Fotograferen op Madeira – de Noordkust&rdquo

  1. Ellen ik wil wel mee hoor, ben er twee keer geweest zou nu mee gaan om foto’s te maken als ik de cursus gevolgd heb.!!!!

  2. Ziet er goed uit en genoten van je verhaal – die van het natte pak kennen we al. Gave kleuren en beelden en sja Madeira…ik zeg JA 🙂

Geef een reactie