Fotograferen op Madeira – het zuiden

De kustwegen van het zuiden

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen zijn wij eind april 10 dagen naar Madeira geweest. Omdat de natuur en het weer nogal kan verschillen in het noorden en zuiden van Madeira, hebben wij er voor gekozen om een paar dagen aan beide kanten te verblijven. Kun je in het zuiden ook los met fotografie? Lees verder om mijn ervaringen over fotograferen op Madeira te ontdekken.

Wij zijn naar het zuiden gereden via de westkant van Madeira. Een stop bij de vuurtoren van Ponta do Pargo moet je dan zeker maken. Wij waren er midden op de dag maar als je hier naar toe gaat tegen zonsondergang heb je prachtig warm licht op de kustlijn van het eiland. Je hebt hier uitzicht over de westkant en de zuidkant van het eiland.

Het uitzicht over de zuidkust bij Ponta do Pargo.
Het uitzicht over de zuidkust bij Ponta do Pargo.

Wij hadden een huisje op 429 meter in Arco da Calheta met prachtig zicht op de oceaan. Alleen dit al was top om een mooie zonsondergang vast te leggen zonder op pad te hoeven.

Het kan toeval zijn of het weer is echt altijd zo, maar zowel deze vakantie als 10 jaar geleden (toen zaten wij ook in Calheta), heb ik weinig mooie zonsondergangen gezien. Of het trekt dicht in de avond of er zit standaard een wolkenband aan de horizon. Wij hadden 1 avond geluk dat de zon door de bewolking heen kwam nadat het dicht trok.

De zonsondergang vanuit onze tuin.
De zonsondergang vanuit onze tuin.

Wij hebben ook een dagje Funchal gedaan. Leuk om rond te lopen in de smallere straten, zeker als je de wat rustigere plekken op zoekt. Nu hadden wij geluk dat we een dag hadden uitgekozen dat er geen cruiseschepen lagen. Dan is het ook wat rustiger. Wij hebben een bezoek aan Funchal gecombineerd met het een stop bij het uitzicht punt Cabo Girao. Een hoge klif met uitzicht richting Funchal en over de zee. Mooi maar niet echt fotografisch interessant midden op de dag. Dit punt wordt ook door de toeristen goed gevonden, dus alleen zul je hier niet snel staan.

Funchal
Funchal
Het uitzicht bij Cabo Girão
Het uitzicht bij Cabo Girão

Een foto spot die ik wel op mijn lijstje had staan is het plaatsje Ponta do Sol. Vanaf een rots punt die uitloopt in het water heb je mooi zicht over het dorpje. Zeker tijdens zonsondergang. Helaas was er een stuk berg ingestort waardoor de toegang naar de rots punt was afgesloten toen wij er waren. Helaas…. Plan B, de drone. Die kon hier gelukkig wel komen.

Ponta do Sol
Ponta do Sol

Wanneer je vanaf Calheta richting Ponta do Sol rijdt moet je de een keer de oude kustwegen pakken. Die zijn sowieso het mooiste om te rijden, al zijn er helaas al veel afgesloten door instortingen. Vlak voor Ponta do Sol valt er een waterval op de weg, hier moet je dus met de auto onderdoor. Een natuurlijke carwash dus. Zo leuk!

De waterval op de weg
De waterval op de weg

Een plaats die je niet mag missen als je op Madeira bent is Pico do Arieiro. Met een hoogte van 1818 meter, een van de hoogste punten op het eiland. Je kunt hier prachtige wandelingen maken. Het liefst had ik hier rond zonsondergang of zonsopkomst gestaan maar dat zat er niet in dit keer. Daarnaast is het ook een beetje plannen om op de juiste dag te gaan.

Uitzicht op de wolken bij Pico do Arieiro
Uitzicht op de wolken bij Pico do Arieiro

Dit uitzicht is het mooiste wanneer er bewolking is en je vanaf daar over de wolken heen kunt kijken. Bij helder weer is het uitzicht ook mooi maar toch net minder indrukwekkend als met wolken vind ik. Ook kan het zo bewolkt zijn dat het erg mistig is. Gelukkig hebben ze een webcam op die locatie zodat je van te voren kunt checken hoe de omstandigheden zijn.

Pico do Arieiro
Pico do Arieiro

Het voordeel van Madeira is dat het een redelijk smal eiland is. Een dagtripje naar het noorden is dus goed te doen. Wij hebben dit gedaan via de oostkust. Onderweg een stop gemaakt om even vliegtuigen te spotten bij Santa Cruz. Dit is een leuk plekje om langs het water te slenteren over de mooie boulevard. Daarna zijn we door gereden naar Ponta da Cruz. In 15 minuten rijden gingen we van korte broek naar lange broek. Zo enorm groot kunnen de verschillen hier zijn op een korte afstand. Dit maakt het gelijk ook zo gevarieerd en leuk.

Vliegtuigen spotten bij Santa Cruz
Vliegtuigen spotten bij Santa Cruz
Het groene noorden van Madeira.

Vanaf Ponta da Cruz zijn we het eiland weer overgestoken naar het zuiden. Dit is een prachtige berg route. Wij hebben hier een korte stop gedaan voor de levada wandeling naar de Balcões. Levada’s zijn irrigatie kanalen voor de watervoorziening. Deze zijn over een groot deel van het eiland aangelegd. Dit zijn gelijke ideale paden voor wandelingen. De wandeling die wij deden gaat naar een uitzichtpunt, helaas was het enorm mistig. Dus weinig te zien, maar dit gaf wel een mooie sfeer tijdens de wandeling.

De levada
De levada

Verder terug rijdend naar het zuiden reden we de bewolking weer uit en dit leverde een prachtig gezicht op. Fotograferen op Madeira blijft verrassen.

Boven de bewolking
Boven de bewolking

Een ander mooi uitzicht is het bekende Curral das Freiras. Een dorpje in een vallei gelegen. Vroeger was deze vallei bijna onbereikbaar. Inmiddels is zelfs hier een tunnel aangelegd.

Het uitzicht op Curral das Freiras
Het uitzicht op Curral das Freiras

Als je wilt verdwalen in smalle steegjes is Jardim do Mar perfect. Een auto vrij dorpje aan de kust. Helaas kwam ik hier pas de laatste avond achter toen ik hier heen ging voor een zonsondergang.

De smalle steegjes van Jardim do Mar
De smalle steegjes van Jardim do Mar
Zonsondergang bij Jardim do Mar
Zonsondergang bij Jardim do Mar

Zoals je kunt zien is het mee nemen van het hele foto arsenaal geen overbodige luxe op Madeira. Nu heb ik mijn nog niet eens verdiept in de bloemenwereld, dus dat scheelde weer een macro lens mee nemen. 😉 Ook hier heb ik heel veel lol gehad van mijn filters. Zeker het spelen met lange sluitertijd in combinatie met het ruige water is ideaal. Wil je ook leren werken met filters? Tijdens mijn cursus landschapsfotografie ga ik hier ook dieper op in.

De zuidkant was voor mij wat meer vakantie modus in plaats van fotografie modus. De meeste fotogenieke plekjes zitten voor mij toch aan de noordkant. Fijne bijkomstigheid dat het weer ook een stuk beter is. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets te fotografen valt. Integendeel, ook hier heeft de camera overuren gedraaid. 😉 Ik kan concluderen dat fotograferen op Madeira een aanrader is.

Wil je ook naar Madeira? Ga dan mee met de fotoreis naar Madeira. Klik hier voor meer informatie.

2 reacties op “Fotograferen op Madeira – het zuiden&rdquo

  1. ik wordt hier zo blij van! het liefst zou ik stiekem in je rugzak kruipen en meegaan naar zoiets moois! moois! super dat je je zo hebt voorbereid en alle informatie erbij hebt!

    een mooie reportage! die waterval op de weg en die foto met de grote steen op de voorgrond zijn wel mijn favoriet!

    groetjes Johan

Geef een reactie