Weekend Schotland

Je denkt misschien bij het lezen van deze titel, waarom zou je maar een weekend naar Schotland gaan? We gingen dit keer niet uitgebreid op vakantie naar deze mooie regio maar gezellig op familie bezoek. Natuurlijk ga ik niet op reis zonder camera apparatuur, fotografie blijft ook dan een grote rol spelen. Dit keer geen geplande foto locaties maar onderweg kijken wat ik tegen kom. In dit blog neem ik je mee in mijn ervaringen van dit weekend.

Uitzicht boven Schotland

De reis begon wat ongemakkelijk met een flink hobbelige vlucht naar Inverness. Maar ik was al lang blij dat al mijn spullen in de handbagage pasten. Bij de controle op Schiphol moest ik zoals gewoonlijk mijn rugtas open maken. Die beste man moest wel grinniken, nee dit is geen gemiddelde dames tas inrichting. Concessies doen op kleding die mee gaat is niet zo’n probleem maar op camera apparatuur wel. 😉 Dus filters, statief, etc. gaat allemaal mee.

Na bijgekomen te zijn van vlucht kwamen we eind van de middag aan bij de familie. Zo heerlijk om elkaar weer te zien! Gezellig een hele avond bijpraten bij de open haard. Want ja, zomer of niet, je bent wel in Schotland. Die avond was het koud en regenachtig en viel er ‘gelukkig’ niets te fotograferen. Geeft mij weer rust.

Na een heerlijk ontbijt gaan we met elkaar er een hele dag op uit. Een rit naar het meest noordoostelijke puntje van het Britse vaste land, Duncansbay Head. Flink wat kilometers maar een prachtige route. Zo waar treffen we ook redelijk weer. We zien zelfs de zon tussendoor. De eerste stop is bij Cromarty Bridge. Het water is spiegelglad wat een prachtige reflectie geeft. En als ik iets graag fotografeer, is het wel reflectie op het water.

Spiegelglad water bij Cromarty Bridge.

We rijden door naar een bijzonder uitzicht waar je boortorens kunt zien in de Cromarty Firth. Die liggen daar voor onderhoud.

De boortorens
Uitzicht richting Castlecraig met de drone.

De volgende stop is een gebied waar regelmatig zeeleeuwen te zien zijn. We hebben geluk, het is laag water en dus liggen er veel op de zandplaten. Wat een gaaf gezicht! Na de nodige foto’s genomen te hebben, rijden we weer verder. Onderweg maken we nog verschillende stops op mooie plekjes. De fotograaf bepaald hihi! 😉

De zeeleeuwen

Na een flinke rit komen we aan bij Duncansbay Head. Hier staat een mooie vuurtoren. Vanaf hier heb je  uitzicht op de eilanden van Orkney. Na een korte wandeling heb je hier ook een prachtig zicht op kliffen en de ‘seastacks’. Grote rotspieken die uitsteken vanuit de zee. Een ideale plek om te fotograferen. Kliffen lenen zich perfect voor de drone. Je kunt dan standpunten innemen die je normaal natuurlijk niet kan zien. Zo kun je de kliffen echt vanaf zee zien.

Duncansby Head gezien met de drone.

Het volgende plan is de seastacks met een lange sluitertijd. Hiermee wilde ik de pieken en rotsen meer op laten vallen. Gelukkig vindt de rest het niet erg om hier even op te wachten. 😉 

De seastacks bij Duncansby Head.
Er zitten veel meeuwen nesten in de wanden van de klif.

Op de weg terug zien we nog prachtige luchten, helaas is niet overal de gelegenheid om te stoppen. Gelukkig heb ik nog wel op het laatste moment voordat de zon onder ging een foto kunnen maken vanaf een parkeerhaven langs de weg. 

Een bijzondere wolkenlucht onderweg.

De volgende dag is het regenachtig, in de middag zou het wat opklaren. Dit lijkt niet te gebeuren, dus er wordt een passend plan gemaakt. Na een rustige start van dag gaan we op pad naar de Plodda watervallen. Met de camera ingepakt in een regenhoes gaan we aan de wandel. Het regent nog steeds, maar in een bos is dit niet echt erg. De omgeving is hierdoor nog mooier en intenser groen. De waterval is prachtig en is vanuit verschillende standpunten te fotograferen. Lekker spelen met verschillende sluitertijden.

De Plodda waterval.
Close up van een deel van de waterval.

Dan is het weekend al weer tot een einde gekomen. Het lekkere is wel, het voelt als een week weg. Gelukkig hebben we terug een rustige vlucht. En we komen hier vast nog weer vaker terug. 😉 

Terug boven Nederland.

3 reacties op “Weekend Schotland&rdquo

  1. Heb je weer eens prachtig beschreven en gefotografeerd Ellen. Wat is Schotland toch mooi. Moet er zeker eens heen…

Geef een reactie