Fotografie komkommertijd

zonsondergang selfie

De term komkommertijd ken je vast wel. Wanneer in de zomer veel stil ligt, is er weinig bijzonders te melden voor de nieuwsmedia. Wat heeft fotografie met komkommertijd te maken?

Wanneer ik een cursus geef en is het koud weer, zeggen mensen vaak “ik ga van de zomer wel lekker fotograferen”.  Maar de zomer is niet perse het seizoen waar de gemiddelde landschapsfotograaf enthousiast van wordt. In de zomerperiode zijn de dagen lang, zonsopkomst is erg vroeg en zonsondergang is vrij laat. Het licht rond zonsopkomst en zonsondergang is het mooiste, ook zomers. Zeker rond zonsopkomst wanneer je ook nog een beetje mist kunt treffen. Midden op de dag is het licht erg hard en vaak saai voor landschapsfoto’s. De laatste dagen hadden we niet alleen met hard licht te maken, maar ook met strak blauwe luchten. Perfect voor een stranddag, maar voor de fotografie… Ik zie graag een paar mooie wolken. Dat maakt het net wat spannender.

compositie fotografie
Spelen met compositie door weinig lucht in beeld te nemen en veel voorgrond.

Maar ja…. ook ik vind zonsopkomst nu wel erg vroeg. 🙂 Zonsondergang is in de avond niet altijd handig als je ’s ochtends weer op tijd op moet. Tja…. wat doe je dan? Zonsopkomst sla ik dus ook meestal over, maar zonsondergang probeer ik in het weekend wel mee te pakken. Voordeel, zeker met zwoele zomeravonden is het genieten met blote voeten in het zand  en in de korte broek. Twee vliegen in een klap! En die wolkenloze lucht dan? Ik vind het leuk om dan te zoeken naar meer minimalistische foto’s. Ook kun je je foto’s interessanter maken door het spelen met de compositie. Zorg voor een pakkende voorgrond en neem weinig lucht in beeld.

minimalistisch
Zoek naar interessante voorwerpen voor een lange sluitertijd opname.

Ren na zonsondergang op het strand niet gelijk weg, vergeet het blauwe uurtje niet. Ook hier zijn mooie foto’s mee te maken met een prachtig kleur verloop in de lucht. In een dorp of stad is het nu vaak te laat voor mooie blauwe uurtje foto’s. Veel verlichting gaat na een bepaald tijdstip uit. Wanneer de wolken er niet zijn, kun je het ook zien als een uitdaging om op zoek te gaan naar andere interessante plaatjes.

blauwe uur
Blauwe uurtje op het strand

Je zult altijd zien dat die ene mooie zonsondergang met wolken net komt op een doordeweekse dag. Ik probeer altijd wat plekjes in mijn hoofd te hebben waar ik last minute naar toe kan. Op die manier ben ik dan toch nog enigzins op tijd thuis en is mijn fotografie verslaving weer even gestild. 😉 Niet fotograferen is voor mij geen optie, veel te leuk! 🙂

zomer zonsondergang
Zorg dat je van te voren al locaties paraat hebt voor een last minute actie.

Kun je dan niets overdag met strak blauwe luchten? Natuurlijk wel, de creatieve fotograaf ziet overal mogelijkheden in. Ook hier kun je bijvoorbeeld spelen met lange sluitertijden.

lange sluitertijd fotografie
Een minimalistische foto door het gebruik van een lange sluitertijd.

Ik ben heel benieuwd naar jullie aanpak van landschapsfotografie in het zomer seizoen. Gebruik je deze periode om even tot rust te komen en ook vakantie te nemen van het fotograferen, of zie je het als een uitdaging en weet je toch mooie foto’s te scoren?

6 reacties op “Fotografie komkommertijd&rdquo

 1. Hi Ellen.
  Ik ben geen fotograaf en voel ook geen ambitie daartoe.
  Wat ik wel heb is dat ik onwijs geniet van de prachtige foto’s van jou. Ook mijn man wordt daar enthousiast van en samen genieten we dan van jouw mooie plaatjes.
  Laat ons en velen met ons nog maar vaak genieten van jouw mooie foto’s.
  Met vriendelijke groet.
  Paul en Tiny Bilars.
  Grootebroek, NH.

  1. Hoi Paul en Tiny,

   Wat een ontzettend fijn bericht! Ik vind het zo mooi om te horen als mensen kunnen genieten van mijn foto’s. Een goede stimulans om door te blijven gaan. 🙂 Dank je wel!!

   Groetjes Ellen

 2. Prachtige foto”s Ellen en inderdaad niet fotograferen is geen optie.
  Ik probeer de mooie momenten te pakken, af en toe een mooie zonsondergang en wolkenluchten.
  Experimenteren met een ND filter is ook leuk in de zomer.
  Vlinders en Libelle’s zijn in de zomer leuk om te fotograferen en zo is er altijd wel iets.

  Groetjes van Karla

  1. Helemaal gelijk, de momenten pakken die er zijn en daar van genieten. Macro is ook zeker leuk om te doen! Heb ik wat te weinig geduld voor geloof ik. 😉 Ik zie van jou steeds mooiere foto’s voorbij komen, goed bezig!!

 3. Je kent me inmiddels een beetje denk ik dus ik houd de weersvoorspelling en de actuele situatie goed in de gaten, maar ook overdag was er wel te doen alleen dan wellicht minder landschappelijk! En je tips #herkenbaar met mooie foto’s erbij ook en zo eens als iedereen het strand afgaat blijf ik vaak nog even….

  1. Ja ik moet soms wel een bewust blijven dat ik ook overdag interessante dingen kan fotograferen. Maar dan moet ik even anders denken, dat is wel eens een valkuil in mijn enthousiasme. 🙂 En ja, heerlijk dan he die rust ook op het strand. Dat was afgelopen zaterdag op Scheveningen wel even anders….

Geef een reactie