Fotografie vakantie in Nederland

Molen bij Kinderdijk

Dit had een blog kunnen zijn over Madeira, of over Canada, of over IJsland…. Maar corona heeft de reisplannen omgegooid voor dit jaar. Wie had met nieuwjaar wensen gedacht dat dit jaar er zo uit zou gaan zien? Ik niet in ieder geval. Dat betekende dus ineens vakantie in Nederland. Dat was even schakelen. De fotografische plannen werden dus ook anders. Slechter? Nee zeker niet! Lees in dit blog hoe ik mij vermaakt heb met de camera deze zomer. Op fotografie vakantie in Nederland.

Er is gelukkig zoveel moois in Nederland dat vervelen niet nodig is. Mijn vakantie periode begon precies in de hittegolf. Perfecte timing zou je zeggen, maar fotografisch niet. Want dat leverde saaie condities op plus heel veel drukte op het strand. Voordeel voor mij, er zat niets anders op dan verplicht rust. Dus all inclusive in de achtertuin. 😉 Dat beviel prima! Maar na een week ging het toch kriebelen en gelukkig dacht het weer er ook zo over. Er werd meerdere malen onweer voorspeld. Nu ben ik niet zo’n held met onweer. Dus bliksem fotograferen heb ik nog even overgeslagen, maar een indrukwekkende wolkenpartij is zeer welkom.

staan in zee tijdens zonsondergang
Toch een warm weer foto

Gelukkig kreeg ik een paar avonden kans om dit vast te leggen. Onweersbuien kunnen ineens ontstaan en niet altijd is te voorspellen waar deze ontstaan. Dus een interessante compositie erbij vinden is een uitdaging. Wat mij betreft is dat voor deze lucht geslaagd. Ik stond er op tijd en de bui kwam mooi op mij af.

onweerslucht boven de grevelingen
Onweer op komst op de Grevelingen

Met de verandering van het weer was het tijd om op pad te gaan. Een weekend Sallandse Heuvelrug stond op de planning. Dit weekend bewust bewaard voor in augustus wanneer de heide in bloei staat. Dit was mijn eerste heidebezoek deze zomer. Want dat is het voordeel van vakantie hebben tijdens de heide bloei. Dan kun je gaan wanneer het op zijn mooiste is. Ze gaven mist op voor het weekend. Nou mist kreeg ik…. Iets te veel zelfs. De volgende ochtend maar weer in de herkansing. Dit keer de Lemelerberg op. Afgesproken met Dave Zuuring, die de Posbank even liet voor wat het was. De ochtend begon grijs, maar gelukkig liet de zon zich heel even zien. Dit resulteerde gelijk in prachtige kleuren. Heerlijk om dit soort momenten te kunnen delen met fotografie maatjes. 🙂

Zonsopkomst op de heide van de Lemerlerberg
Zonsopkomst op de Lemelerberg

De omgeving is daar verder ook prachtig. Genoten van kronkelende weggetjes, rustige polder landschappen en fijne bos lanen. Wandelen en fietsen is wel een zaligheid om te doen. Genoeg te zien.

Mistige bos laan bij de Sallandse Heuvelrug
Mistige bos laan bij de Sallandse Heuvelrug

Behalve heide is er natuurlijk ook nog het strand. 🙂 Toen de hittegolf voorbij was werd het gelukkig (voor mij) weer rustiger op het strand. Dus iedere avond de lucht bekijken en bepalen of het zinvol is om naar het strand te rijden. Lekker last minute kunnen beslissen zonder ergens rekening mee te hoeven houden. Met blote voeten en statief in zee staan en lekker genieten. Dat is wel wat anders dan dik ingepakt in de winter met waadpak. 😉

Kleurrijke zonsondergang op het strand
Kleurrijke zonsondergang op het strand

Het fotograferen van de Melkweg stond ook op de planning voor deze zomer. Ik wilde deze graag eens op het strand vast leggen. Weer eens wat anders dan zonsondergang. 😉 Dus toen we eindelijk weer eens een heldere nacht hadden zonder maan was het zo ver. Dat doe ik ook niet graag alleen, dus met een groepje van 5 dames zijn we op pad gegaan naar het strand van Westkapelle. Wat is het toch gaaf om de Melkweg te zien verschijnen op het scherm. En nee….. dit is niet te vergelijken met gebieden waar het nog echt donker is. Dan is natuurlijk vele malen mooier. Maar voor nu was dit zeker geslaagd! En niet onbelangrijk, ook nog eens gezellig zo op pad.

Melkweg op het strand van Zeeland
De Melkweg fotograferen op het strand van Zeeland

Ondertussen stond de heide nog steeds in bloei. Daar was ik na het weekend Sallandse Heuvelrug nog niet klaar mee. De eerste beste ochtend waar de voorspelling goed waren voor wat mooie grondmist ben ik weer op pad gegaan. Samen met Robert Smits afgesproken op de Kalmthoutse heide. Robert heb ik leren kennen vorig jaar tijdens de Sigma Talent Quest van Zoom.nl en Sigma Benelux. Ik behoorde tot de top 10, maar Robert was de topper en heeft deze wedstrijd gewonnen. Het was even zoeken naar een mooi plekje, maar de omstandigheden waren prachtig. Een mooi laagje mist.

Zonnestralen op de Kalmhoutse heide
Zonnestralen op de Kalmhoutse heide

Toen dacht ik wel klaar te zijn met de heide. Maar toen ze een mooie zonsopkomst op gaven, lees een intens gekleurde lucht, kon ik het toch niet laten om weer een ander heide gebied op te zoeken. Dit keer de Regte heide. Wil je trouwens leren hoe je een mooie zonsopkomst kunt voorspellen? Tijdens mijn online workshop weer & planning vertel ik je hier alles over. Onderweg zag ik al dat het goed zat, mist zou er niet zijn, daarvoor stond er net te veel wind, maar al vrij vroeg begon de lucht voorzichtig te kleuren. Dit was een voorbode van wat komen ging. Echt een “sky on fire” lucht. Zo intens dat het achteraf eigenlijk gewoon lastig is om de foto’s te bewerken omdat de lucht zo heftig gekleurd is. Een luxe probleem dus. 🙂

Intens gekleurde zonsopkomst
Intens gekleurde zonsopkomst

Na al dit kleurige heide geweld appte Dave dat hij zonsondergang zou gaan fotograferen op het strand toen we een dag een zomer storm hadden. Ik kon het uiteraard niet laten om aan te haken. Het waren prachtige dreigende wolkenluchten en het getijde was perfect. Gewoon zo’n avond dat je continu kan schieten en je achteraf niet weet welke je kiezen moet uit heel de serie.

Palen tussen de golven
Palen tussen de golven, een ideale combinatie

Gek genoeg had ik nog nooit echt zonsondergang of zonsopkomst gefotografeerd bij de Kinderdijk. Een plaats die al heel vaak vastgelegd is, maar logisch ook want dit is wel een bijzondere locatie in Nederland. Dus de laatste zonsopkomst van mijn vakantie heb ik de wekker weer gezet (de meeste mensen zouden mij denk ik voor gek verklaren om zo vaak vroeg op te staan in de vakantie 😉 ). Toen ik onderweg was dacht ik dit wordt niets. Het kan tenslotte niet altijd feest zijn. Maar mijn inzet werd toch beloond. Tijdens zonsopkomst was de lucht geweldig. Het water was spiegelglad. Dit bij elkaar leek wel op een oud Hollands schilderij. Na dit feestje besloot ik met de zon in de rug naar een mooi plekje te gaan, omdat de zon de aanwezige wolken een fijn contrast gaf. Eenmaal geinstalleerd zag ik dat er kleine buien in aantocht waren. Dit betekende in die situatie, regenboog kansen! Bij de eerste bui ontstond er heel klein een stukje regenboog. Geduldig gewacht op de volgende bui. En hier gebeurde het. Een prachtig volle regenboog, ook nog eens gereflecteerd in het water. Een perfecte afsluiter van mijn vakantie!

Schilderachtige zonsopkomst bij Kinderdijk
Schilderachtige zonsopkomst bij Kinderdijk
Regenboog boven de molen
Regenboog boven de molen

Fotografie vakantie in Nederland is prima bevallen! De camera heeft overuren gedraaid. Tussen het fotograferen door heb ik gelukkig ook heerlijk kunnen ontspannen en lekker niets doen. Hoe was jouw fotografische zomer? Laat je reactie hieronder achter. Ik ben benieuw! 🙂

PS: De fotoreis naar IJsland mag dan wel niet door gegaan zijn dit jaar, maar hij staat voor volgend jaar augustus al weer in de agenda. Mocht je wel interesse hebben maar nog niet willen vastleggen, stuur mij een mail, dan hou ik je op de hoogte.

4 reacties op “Fotografie vakantie in Nederland&rdquo

  1. Wat een heerlijke blog heb je geschreven met prachtige foto’s waar ik dierbare herinneringen koesteren aan een paar momenten die ik samen mocht vieren met je. Toch weer natte voeten en toch weer kleurrijk! Tot de volgende keer.

Geef een reactie