Improviseren – Fotografiereis naar IJsland – deel 2

Het ruige landschap van bovenaf

In mijn vorige blog kon je lezen hoe het eerste deel van onze fotografiereis naar IJsland is verlopen. We hebben een groot deel van Snæfellsnes rond gereden. Na deze indrukwekkende ervaring zijn we benieuwd wat fotograferen in de Golden Circle van IJsland ons gaat brengen.

We vertrekken op tijd vanuit Grundarfjörður want in de ochtend geven ze onderweg tijdens onze route droger weer op. Zoveel mooi weer staat er niet in de voorspelling dus we pakken onze kansen. En inderdaad als we een uurtje onderweg zijn zien we de lucht voorzichtig opbreken. Dat is het mooie van slecht weer luchten, als het dan even opbreekt, dan is het ook gelijk mooi.

Een riviertje langs de weg
Een riviertje langs de weg

Dus bij iedere gelegenheid stoppen we de auto en maken we foto’s. Dat is het voordeel van IJsland, het is bijna overal mooi langs de weg. Stoppen is alleen niet altijd even makkelijk. Parkeerhavens zoals we gewend zijn in Nederland zijn er niet veel. Vaak ligt de weg verhoogd ten opzichte van de berm. Dus even de berm inrijden is ook geen optie. Ook al is er weinig verkeer, half op de weg parkeren is nooit een optie (wat sommige mensen wel doen).

Onderweg in IJsland
Onderweg in IJsland
Kraters van bovenaf tussen de herfstkleuren
Kraters van bovenaf tussen de herfstkleuren

Dit regelmatige stoppen maakt wel dat wij standaard veel langer over de route doen dan het navigatie systeem gepland had. Op zich geen probleem. We weten al dat het regent in de regio van de Golden Circle. Niet zo af en toe een beetje regen, maar serieuze regen. Dus geen haast. En inderdaad wanneer we Reykjavik naderen begint het al te regen. Hierdoor kunnen we wat verloren tijd inhalen.

Fotograferen langs de route
Fotograferen langs de route (Foto: Annette Bijsterbosch)

Onze eindbestemming voor vandaag is Flúðir. Nou ja, ergens buiten Flúðir. We hebben een prachtig huisje op een redelijk afgelegen locatie. Na een goede maaltijd gekookt te hebben relaxen we in de hottub. Voor de volgende ochtend is goed weer voorspeld. Aangezien we nu al wat locaties in de Golden Circle gemist hebben door het slechte weer, maak ik een vol programma voor de volgende dag. Vroeg naar bed en vroeg de wekker.

Het huisje bij Flúðir
Het huisje bij Flúðir

Om 5 uur gaat de wekker en binnen no time zitten we in de auto op weg naar de waterval Gullfoss. Onderweg zien we al dat er ook mooie wolken in de lucht zitten die gaan kleuren. Je begrijpt, we zijn gelijk klaar wakker. Aangekomen bij het parkeerterrein weten we niet hoe snel we bij de waterval moeten komen. We zijn niet alleen, maar druk is het zeker niet. Wat een machtig gezicht al dat water! De lucht wordt mooier en mooier, dus we schieten achter elkaar door. Rennen van de ene naar de andere plek, want ja, maximaal profiteren van dit mooie moment.

De waterval Gullfoss
De waterval Gullfoss
Blij met het mooie weer :-)
Blij met het mooie weer 🙂

De volgende stop is Geysir, of beter gezegd Strokkur. Geysir spuit nog maar heel zeldzaam, maar Strokkur gaat erg regelmatig. Lees hier meer over de beide geisers. Doordat we vroeg zijn is het ook hier nog erg rustig met toeristen. Want dit is een populaire plek. Na de Strokkur van alle kanten gefotografeerd te hebben gaan we verder naar de waterval Bruarfoss.

De geiser Strokkur
De geiser Strokkur

Om bij de Bruarfoss te komen moet je een stuk wandelen, 3 km heen en 3 km terug. Met het mooie weer wat we hebben is dit genieten. Zeker na alle regen die we gehad hebben. We zijn blij dat we deze wandeling de dag ervoor niet gedaan hebben (want we hebben nog even getwijfeld). We lopen langs de rivier met snelstromend helder blauw water. Naarmate we dichterbij komen horen we de Bruarfoss steeds harder bulderen. Eenmaal aangekomen hebben we vanaf een bruggetje een prachtig uitzicht over de Bruarfoss. De herfstkleuren omringen het geheel.

De jas kan uit tijdens de wandeling
De jas kan uit tijdens de wandeling
Fotograferen op weg naar de Bruarfoss
De jas kan uit tijdens de wandeling (Foto: Annette Bijsterbosch)
De waterval Bruarfoss
De jas kan uit tijdens de wandeling

Op de weg terug van de Buarfoss zien we al dat de lucht weer gaat betrekken. Er is weer regen voorspeld voor de middag. En inderdaad na even onderweg met de auto slaat het weer volledig om. Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit dezelfde dag is. Weer regen waar je niets mee kan, egaal grijs en laaghangende bewolking. We komen vroeg aan in Hvolsvöllur waar we weer een huisje hebben. We besluiten om vroeg een hapje te eten in een restaurant zodat we de avond lekker op het gemak kunnen doen.

Avondje achter de computer
Avondje achter de computer

Wanneer we wakker worden klettert de regen nog tegen de ramen, maar tijdens het ontbijt wordt het droog. We zien weer wat structuur in de lucht. Inpakken en wegwezen! We worden er steeds sneller in. De eerste stop is bij de Seljalandsfoss. Deze stond eigenlijk op het programma voor de zonsondergang de avond ervoor. Wanneer de zon dan schijnt, verlicht deze de waterval mooi. We gaan deze kans dus inhalen en lopen nu al achter op ons schema. Maar ja, pakken wat je pakken kan.

De Seljalandsfoss
De Seljalandsfoss

We zijn zeker niet de enige toeristen bij de Seljalandsfoss, maar de drukte valt gelukkig nog mee. Zeker ook doordat we er op tijd bij zijn. De lucht trekt zo waar open. We trekken opnieuw onze regenkleding aan, maar dit keer om ons droog te houden tegen het gespetter van de waterval. Je kunt namelijk achter deze waterval langslopen. Dus gewapend met poetsdoeken gaan we aan de slag.

Inpakken tegen alle spetters van de waterval
Inpakken tegen alle spetters van de waterval (Foto: Annette Bijsterbosch)

De volgende grote stop is de Skogafoss waterval. Deze mag natuurlijk niet ontbreken. Busladingen toeristen worden hier aangevoerd, maar ja het is dan ook een indrukwekkend gezicht. Doordat de zon nog steeds af en toe door de bewolking breekt zien we ook de regenboog in de nevel van de waterval. Geweldig!

Ingepakt de Skogafoss fotograferen
Ingepakt de Skogafoss fotograferen (Foto: Annette Bijsterbosch)
Skogafoss
Skogafoss

Niet alleen het weer was af en toe frustrerend maar ook de drone. Ik had zo uitgezien om bepaalde landschappen van IJsland van bovenaf te fotograferen. Via Google Maps thuis al helemaal uitgezocht waar ik wilde stoppen. Een van mijn favoriete locaties om te fotograferen waren de gletsjer rivieren van bovenaf. Eenmaal daar aangekomen, drone klaar gezet en….. storing! Van alles geprobeerd maar niet duidelijk waardoor. Volgende locatie…. weer! Eenmaal voorbij al deze locaties doet hij het weer. Raadselachtig…. hopelijk doet hij het wel voor de rest van de reis. Want een gletsjer fotograferen van bovenaf staat ook nog op de verlanglijst.

Frustratie bij een niet werkende drone
Frustratie bij een niet werkende drone (Foto: Annette Bijsterbosch)

De eindbestemming voor deze dag is Höfn. Dat is nog aardig wat kilometer rijden, met ook flinke stukken met slecht weer. We blijven onderweg improviseren. Waar het enigszins droog en mooi is stoppen we voor foto’s. Voordeel daarvan is, we komen op plekjes die we eigenlijk niet gepland hadden maar die zeker ook de moeite waard zijn.

Een gletsjermeer
Een gletsjermeer
We hebben momenten met prachtig weer onderweg
We hebben momenten met prachtig weer onderweg
Maar ook urenlang dikke mist
Maar ook urenlang dikke mist

Het plan was om zonsondergang bij de Vestrahorn te fotograferen, maar daar zijn we helaas veel te laat voor. Er was zoveel moois en indrukwekkends te zien onderweg. Het fotograferen in de Golden Circle van IJsland is goed bevallen. Het is al bijna donker wanneer we in Höfn aankomen. In de regio van Höfn zitten mijn top 3 locaties om te fotograferen naar IJsland. Naar deze dagen heb ik dus heel erg uitgekeken. Alleen de weersvoorspellingen zijn erg slecht. Hoe deze dagen verlopen lees je in het volgende en laatste blog over onze fotografiereis naar IJsland.

11 reacties op “Improviseren – Fotografiereis naar IJsland – deel 2&rdquo

  1. Wat leuk om te lezen. Het zit niet allemaal mee, maar wel een prachtig verhaal en foto’s mee terug. Improviseren heeft ook wel wat. Heb je nog tips over het reizen en verblijven naar / in IJsland?

    1. Bedankt voor je reactie! Leuk! Ik heb alles zelf opgezocht en geboekt. Dus eerst bepaald wat ik wilde zien, dan in de buurt accommodaties gezocht op airbnb. En natuurlijk een auto gehuurd.

      1. Wat een gave trip met heel veel mooie locaties om te fotograferen. Jammer van alle regen, maar ach….dan heb je altijd een reden om terug te gaan toch

  2. Wat een zalig verhaal en vooral ook geweldige mooie foto. En je hebt de route mooi voor ons uitgestippeld zo 🙂

  3. Hey Ellen! Super leuk om je blog te lezen. En wat een gave foto’s maakte je. Ondanks de niet altijd gunstig gestemde weergoden. Kijk uit naar je volgende blog. Voor nu een fijn weekend!

Geef een reactie