Eindelijk – Fotografiereis naar IJsland – deel 1

Al jaren genoot ik van foto’s van anderen gemaakt in IJsland. Wat leek het mij geweldig om daar eens heen te gaan. Een fotografiereis naar IJsland. Het leek bijna een onbereikbaar iets, zo anders dan anders vond ik het. Begin dit jaar besloot ik dat deze plannen nu toch maar eens concreet moesten gaan worden.

Zo gezegd, zo gedaan zou je denken. Mijn man stond niet echt te springen bij het idee om naar IJsland te gaan. Dus op zoek naar andere “slachtoffers”. 😉 Twee collega’s, Annette en José zagen dit wel zitten en durfden met zo’n stuiterbal als ik op reis. De voorpret kon gaan beginnen.

Na heel wat Googlen en zoeken heb ik een reisprogramma in elkaar gezet. Zeven dagen IJsland van 20 t/m 27 september, van Snæfellsnes tot en met Höfn. Ik kon maanden van te voren al niet meer wachten. Gelukkig had ik nog andere leuke reizen tussendoor, Madeira en Schotland. 🙂

De kaart van IJsland uitpluizen
De kaart uitpluizen

De laatste week voor vertrek begonnen de kriebels en de spanning toe te nemen. Eindelijk ga ik dit geweldige landschap met eigen ogen zien en beleven. De fotografiereis naar IJsland staat voor de deur. Maar dat betekende ook, hoe ga ik al die spullen mee nemen? Toch een beetje een andere paklijst dan voor andere en zomerse bestemmingen. Dit keer moesten de kaplaarzen mee, regenkleding, thermokleding en natuurlijk heel veel fotospullen. Na enig proppen, passen en meten stonden we vrijdag 1.30 in de nacht klaar om in de auto te stappen op weg naar Schiphol. Op weg naar het avontuur.

Zonsopkomst vanuit het vliegtuig
Zonsopkomst vanuit het vliegtuig

De vlucht begint met een mooie zonsopkomst. Hopelijk gaan we er nog meer zo zien deze reis. Maar de weersvoorspellingen voor de eerste dagen beloofde weinig goeds. Regen en nog een regen. We maken ons daar nog maar niet druk om. Dan krijgen we vast wel mooie dramatische luchten tussendoor. We proppen ons in de huurauto en gaan op weg naar de eerste geplande stop, Krýsuvík. Dit is een geothermisch gebied op het schiereiland Reykjanes met modderpoelen en heet waterbronnen. De rotte eierlucht komt je gelijk tegemoet.

Bizar landschap onderweg
Bizar landschap onderweg
Annette probeert haar camera spullen droog te pakken
Annette probeert haar camera spullen droog te pakken

De eerste kennismaking met IJsland is gelijk indrukwekkend, zulke bijzondere kleuren en bijzondere natuurverschijnselen. Hierdoor zou je de regen bijna vergeten. Mist en regen maakt fotograferen hier lastig. Gehuld in regenpakken proberen we toch het bijzondere landschap vast te leggen. De eerst conclusie is, mijn regenbroek is niet waterdicht. Dus op weg naar Snæfellsnes, waar wij gaan overnachten, scoor ik in Reykjavik eerst een nieuwe. Ik ben bang dat ik hem nog wel een paar keer nodig ga hebben deze week. 😉

Pruttelende en dampende modderpoelen bij Krýsuvík
Pruttelende en dampende modderpoelen bij Krýsuvík

Onderweg naar Snæfellsnes breekt de lucht een paar keer open. Mooie dramatische luchten en geweldige kleuren openbaren zich. Ja! Ik ben in IJsland! Ik word zo gelukkig van deze gedachte en van al het moois dat wij nog gaan zien deze week.

Mooi licht onderweg
Mooi licht onderweg

Aan het einde van de middag komen we aan bij Grindavík. Hier zullen wij twee nachten verblijven. Als we naar buiten stappen kijken we gelijk op de beroemde berg Kirkjufell. We kunnen op tijd naar bed, het regent nog steeds dus geen stress om zonsondergang, noorderlicht of zonsopkomst.

Uitzicht op de Kirkjufell
Uitzicht op de Kirkjufell

Uitgeslapen gaan we de volgende dag op pad en rijden we Snæfellsnes rond. Een schiereiland aan de westkant van IJsland. De natuur en het landschap maakt grote indruk. Ze zeggen ook wel dat dit IJsland in het klein is, goed begin van deze reis dus. We beginnen de dag met mooie dramatische luchten.

Dramatische luchten op Snæfellsnes
Dramatische luchten op Snæfellsnes
Snæfellsnes van bovenaf
Snæfellsnes van bovenaf

Onderweg trekt de lucht verder dicht en gaat het weer regenen. Maar we laten ons niet tegenhouden en genieten toch van al het moois. Zowel de camera als de drone draaien overuren. We stoppen onder andere bij Djúpalónssandur, Londranga, Budakirkja (het zwarte kerkje), en Arnastapi. Spelen met lange sluitertijden aan zee is hier geweldig met het ruige water wat tegen de kust beukt. De Kase filters bewijzen zich weer hier, ook in de regen is het goed te doen. De druppels veeg ik er gemakkelijk af. (Lees hier mijn eerdere review over mijn Kase filters).

Golven slaan op de zwarte kust
Ruige branding
Statief in de auto laten liggen, dan maar creatief oplossen
Statief in de auto laten liggen, dan maar creatief oplossen

In de avond hou ik de weerberichten goed in de gaten want de noorderlicht kansen zijn aanwezig. Ik maak wat testopnames bij het huisje en zie vaag wat groens aan de horizon en verder veel bewolking. Ondanks de hoge bewolking gaan we toch een poging wagen bij de Kirkjufell. Als we recht om hoog kijken zien we door de lichtere plekken in de bewolking de groene gloed. Het is er! Helaas blijft de bewolking aanwezig, de radar laat ook zien dat het de komende uren niet beter wordt. Dan maar over op plan B. Een opname met een lange sluitertijd van 3 minuten. Hierdoor wordt de groene gloed door de bewolking heen zichtbaar. Frustrerend en gaaf tegelijk. Je weet dat het boven je hoofd een feestje is maar je ziet het niet. Tegelijkertijd heb ik wel mijn eerste noorderlicht foto ooit gemaakt.

Kirkjufell met Noorderlicht
Kirkjufell met Noorderlicht

Op zondag rijden we richting de Golden Circle. Houden we het droog? Blijft al onze apparatuur werken in deze omstandigheden? Je leest meer over onze fotografiereis naar IJsland en onze belevenissen in het volgende blog. 🙂 Krijg je inmiddels ook al zin om te gaan? Zodra ik in het vliegtuig stapte wilde ik al weer terug. Ik denk er over om een fotografiereis naar IJsland te organiseren volgend jaar. Wie heeft er zin om mee te gaan? 😉

10 reacties op “Eindelijk – Fotografiereis naar IJsland – deel 1&rdquo

  1. Leuke blog. Herkenbaar en brengt herinneringen naar boven. Grappig dat we min of meer dezelfde route hebben gevolgd . Ik ben benieuwd naar deel 2!

    Gr. Sander

  2. Leuke blog Ellen! Vandaag zelf ticket IJsland geboekt van 25 maart TM 5 april. Hoop ook zo enorm het noorderlicht te gaan zien.. maar je weet t nooit.
    Volg je al een tijdje op Flickr en geniet enorm van je foto’s!
    Groeten Freek

Geef een reactie