Vuur en IJs – Fotografiereis naar IJsland – Deel 3

Fotoreis naar IJsland

Het is tijd voor deel drie en gelijk het laatste deel van deze serie. In het eerste deel kon je lezen hoe deze reis tot stand is gekomen en in deel twee hoe we moesten improviseren en toch enorm genoten hebben. In deel drie van onze fotografiereis naar IJsland gaat het over de tegenstellingen van dit mooie land, vuur en ijs, maar hoe we de tegenstellingen van IJsland beleven.

Onderweg naar Höfn
Onderweg naar Höfn

Na een lange dag met veel indrukken zijn we later in de avond aangekomen in Höfn. We hebben geen idee hoe onze omgeving er uit ziet. Want het was al donker toen we aankwamen. Er is voor de volgende dag flink regen voorspeld, dus vroeg op is niet nodig. We doen wat boodschappen en starten de ochtend rustig op. De wereld is ook klein, veel laag hangende bewolking. Wanneer het iets beter lijkt te worden besluiten we een poging te doen voor de Vestrahorn. Een iconische berg aan de kust. Eenmaal aangekomen blijkt het zicht zo slecht dat de berg niet te zien is. We besluiten even te wachten en hopen op weer een opklaring. Maar helaas…. Op naar plan B.

Het regent flink in Höfn
Het regent flink in Höfn
Het zicht is beperkt door laaghangende bewolking
Het zicht is beperkt door laaghangende bewolking

We rijden naar Diamond Beach, rond het middag uur lijkt daar een klein droog momentje te zijn. Wanneer we aankomen is dit duidelijk nog niet het geval. We nemen een soepje in het soort cafetaria gebouwtje wat er staat en wachten het af. Zodra ik zie dat het enigzins droger wordt haasten we ons naar Diamond Beach. Gewapend met regenpak, regenhoes voor de camera en poetsdoeken gaan we aan de slag.

Ingepakt voor de regen fotograferen
Annette is ingepakt voor de regen op Diamond Beach

Wat is het indrukwekkend mooi! In mijn hoofd heb ik inmiddels een nieuw plan gemaakt voor een foto aangepast op het huidige weer. Ik had hier een foto in mijn hoofd met zonsondergang of zonsopkomst. Maar we gaan nu voor een donkere en mysterieuze foto. Ik kan hier wel dagen fotograferen volgens mij. Heerlijk!

Diamond Beach
Diamond Beach

Inmiddels neemt de regen weer toe. We hebben van het bekende ijsmeer Jökulsárlón nog niets gezien. Na even schuilen en afdrogen in de auto gaan we toch een poging wagen. Maar het blijkt niet te doen. Het regent te hard. De voorspellingen worden er ook niet beter op. We gaan terug naar het huisje en op naar de warme kachel.

Jökulsárlón
Een sneller foto vanaf de parkeerplaats van het Jökulsárlón meer

Onderweg pakken we tijdens een klein droog momentje nog even wat foto’s mee. Daarna kruipen we achter de laptop en zitten enorm te genieten van onze Diamond Beach foto’s. We zijn er gewoon een beetje ontroerd van. Zo bijzonder vinden we het.

Bewolking over de bergen
Laaghangende bewolking over de bergen tijdens een droog moment

De volgende dag is onze laatste echte dag in IJsland. Dit betekent ook terug rijden richting Reykjavik. Dit is een rit van ongeveer 6 uur. We besluiten hier 12 uur voor uit te trekken. We starten vroeg om 6 uur en rijden het eerste stuk achter elkaar door, want dan rijden we uiteindelijk de regen uit.

Dit betekent wel dat we de Vestrahorn missen. Hier baal ik enorm van! Ik had mij hier zo op verheugd, maar dat is ook IJsland. Ik duim tegen beter weten in dat we nog een mooi moment treffen bij Jökulsárlón. Dit is helaas niet het geval. Na een kleine 2 uur rijden is het inmiddels licht en de lucht trekt open. We stoppen direct op een mooi plekje wat we onderweg tegen komen. Bij een klein gletsjermeer. Super mooi!

Een gletsjer meer onderweg
Een gletsjer meer onderweg

Tijd om de drone zijn werk te laten doen. Maar helaas….. ook hier storing. Na een tijd tobben en proberen geef ik het op. Snel maak ik nog wat foto’s met de gewone camera. We rijden weer verder. Onderweg genieten we van alle mooie momenten. Na een heel stuk gereden te hebben doe ik nog een drone poging boven en rivier. En zo waar, hij doet het! Dit keer een ander probleem, veel te veel wind. Dat wordt zonder rivieren foto terug naar Nederland….

Dan komen we (voor mij) onverwacht toch nog voorbij een mooi punt met rivieren. Ik doe toch nog een poging en alles werkt mee. Blij met dit geluksmomentje! Het lijkt bijna of er op sommige plaatsen in de grond bepaalde storing ontstaat op het signaal van de drone. Een andere verklaring heb ik er niet voor. Daarna namelijk nooit meer problemen gehad. Na verder een rustig rit komen we aan bij onze laatste accommodatie, een half uurtje van de luchthaven vandaan. We doen nog een rondje bij Krýsuvík, dit keer zonder mist en regen, wat gelijk een hele andere sfeer opleverde dan we op de eerste dag te zien kregen.

Een rivier in IJsland
Een rivier in IJsland gezien met de drone
Het bijzondere landschap in de buurt van Krýsuvík
Het bijzondere landschap in de buurt van Krýsuvík

De voorspellingen voor Noorderlicht zijn redelijk goed voor deze nacht, ook zou het op moeten klaren. Dus we pakken de auto en gaan op pad. Deze regio is niet heel ideaal want er is redelijk veel lichtvervuiling. Maar dat deert niet. We stoppen regelmatig en doen een poging met de camera. Maar iedere foto laat bewolking zien. Hoewel de voorspellingen goed waren, blijkt de werkelijkheid anders.

Fotograferen van een gletsjer
Fotograferen van een gletsjer (Foto: José van Leeuwen)

De volgende ochtend vliegen we vroeg terug. Tijd om de reis te overdenken. IJsland is een land van contrasten, zowel in natuur als in mijn beleving. Niet alles verliep volgens plan en daardoor waren er soms ook baal momenten, maar daar voor krijg je dan weer heel veel gave en indrukwekkende momenten terug. De conclusie is dan ook, ik wil terug! Een land wat een bijzondere indruk achterlaat. Anders dan alle andere landen waar ik eerder ben geweest. Het landschap en de natuur is hier af en toe echt ontroerend mooi. Wil jij na het lezen van deze verhalen ook naar IJsland? Hou dan mijn site in de gaten, de planning is dat ik volgend jaar in de eerste week september een fotoreis organiseer naar IJsland. Heb je interesse, stuur mij alvast een mail.

Eén antwoord op “Vuur en IJs – Fotografiereis naar IJsland – Deel 3”

Geef een reactie