Storm chaser

Je hebt vast wel een van het tv programma Storm Chasers gehoord. Hierin gaan storm chasers op jacht naar tornado’s en proberen daar zo dichtbij mogelijk te komen. Dit levert spectaculaire beelden op. Zo zijn er ook fotograferen die extreme weersomstandigheden op zoeken om te fotograferen. Gelukkig hebben wij dit soort extreme weersomstandigheden niet in Nederland. Maar een beetje onstuimig weer hebben we zo af en toe wel. 🙂

Een onweersbui in aantocht.

Nu wil ik mijzelf absoluut geen storm chaser noemen, daar komt veel meer bij kijken en zo heldhaftig ben ik niet. 😉 Sterker nog, ik hou helemaal niet van onweer. Maar ja, alles voor de foto zeggen ze wel eens. Dat geldt voor mij ook, voor het maken van een gave foto ben ik best bereid mijn grenzen te verleggen. De afgelopen dagen was het warm en mooi weer, maar dit levert in Nederland al snel onstabiel weer op in de vorm van onweersbuien. Deze onstabiliteit geeft ook gelijk kans op mooie luchten. Dus zodra ik deze weerberichten lees, ben ik gelijk alert. Potentiële kansen voor mooie foto’s. Een naderende onweersbui kan dramatische en onheilspellende vormen aannemen. Ook een bui rond zonsondergang kan een prachtig kleuren spektakel opleveren. Oftewel, op dat soort dagen loop ik naar de lucht te kijken, de radar te checken en hou ik weerberichten in de gaten.

De zon kwam er nog net onderdoor

In mijn vorige blog schreef ik hoe leuk ik het vind om foto’s te plannen en te genieten als het geplande resultaat er dan uit komt. Dat is bij dit soort weersomstandigheden lastiger. Je weet niet of het komt en soms komt het toch nog heel onverwacht. Want dit soort onstabiel weer is ook lastiger exact te voorspellen. Nu zou je kunnen zeggen, zodra ze dit weer opgeven, zorg dat je op een mooie locatie klaar staat om te fotograferen. Dit zou ik graag doen, maar ja… iets met gebrek aan tijd…. Herkenbaar waarschijnlijk. Het voordeel is nu wel dat zonsondergang later is, dus na het einde van een werkdag is er vaak nog tijd om op pad te gaan. In plaats van naar mijn favoriete plekjes te gaan, zoals naar het strand, moet ik het dan zoeken in mijn directe omgeving. Want zodra er iets gebeurd in de lucht, moet ik vanuit huis snel ter plaatse kunnen zijn. Dit betekent dat je je omgeving goed moet kennen. Ik woon in een dorp aan de rand van de polder, dus ik heb vrij snel ruim zicht. Maar een interessante voorgrond en compositie zoeken in de polder is nog best een uitdaging. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de gewassen die er staan en in welke richting de gewassen geplant zijn. Ruime sloten en watertjes hebben we hier op het eiland niet zo heel veel, er is wel water, maar dat is net wat verder rijden. Daar had ik voor onderstaande foto wel de tijd voor.

Een lange sluitertijd in combinatie met een mooie lucht

Mijn fotografie tas ligt standaard startklaar. Na een vorige fotosessie zorg ik altijd dat mijn batterijen opgeladen zijn, geheugenkaartjes leeg zijn en alles in de tas zit. Die heeft ook een vaste plek in huis. Eenmaal op locatie maak ik eerst een losse foto uit de hand. Zeker rond zonsondergang is een statief noodzakelijk. Ook gebruik ik eigenlijk altijd gradueel grijsfilters. Maar omdat haast is geboden, je weet nooit hoe lang zo’n bijzondere lucht mooi blijft, start ik met een foto zonder statief en daardoor wat hogere iso. Dan heb ik in ieder geval iets. 🙂 Daarna ga ik echt alles opstellen met statief en filters. Afgelopen week heb ik van dat principe vier dagen op een rij gebruik  gemaakt. De ene avond was het wat harder rennen dan de andere, maar wat heb ik genoten! Als je dan getuige bent van een spectaculaire lucht en je staat daar alleen tijdens stilte voor de storm, dan voelt het zo bijzonder en indrukwekkend. Wat kan de natuur toch mooi zijn. 🙂 Onweer of niet, kom maar op met nog meer van die mooie luchten. En zoals het er nu uit ziet, gaan we die wel krijgen.

Alle lijnen kwamen perfect samen

3 reacties op “Storm chaser&rdquo

Geef een reactie