Tulpen seizoen 2018

Niet iedereen weet het, misschien maar beter ook, maar ook op Goeree-Overflakkee zijn in april veel tulpenvelden te vinden. Als je er dan zo vlakbij woont, dan moet je daar ieder jaar wel foto’s van maken. Dit is geen straf, want zulke prachtige gekleurde velden vervelen nooit. De vraag is dan voor mij wel, hoe daag ik mijzelf iedere keer weer opnieuw uit om er wat anders dan anders van te maken?

Tulpen fotografieVoorheen fotografeerde ik meestal zonder plan en voorbereiding en trok ik er gewoon op uit. Tegenwoordig maak ik steeds vaker een plan. Het geeft mij erg veel voldoening als ik uiteindelijk de foto weet te maken die ik in mijn hoofd had. Dus voordat het seizoen van start ging had ik al verschillende ideeën in mijn hoofd. Mijn wensenlijstje: tulpenveld onder de sterren, tulpenveld met mist tijdens zonsopkomst en een zonsondergang met een spectaculaire lucht. Uiteraard heb  je met landschapsfotografie met weersomstandigheden te maken, dus duimen dat het allemaal samen komt in die twee weken dat de tulpen er staan. Om snel te kunnen handelen heb ik de week voordat alles echt in bloei stond flink wat rondjes gereden over Goeree-Overflakkee om ervoor te zorgen dat ik wist waar velden lagen en hoe ze lagen. Dit heb ik ook gedaan omdat ik dit jaar 2 workshops tulpenfotografie heb georganiseerd.

Al vrij snel toen de eerste velden in bloei stonden hadden we helder weer en weinig wind. Dit betekende goede omstandigheden voor het plan tulpenveld onder de sterren. Bewust op zoek gegaan naar een veld die met de banen richting het zuiden ligt. Richting het noorden heb ik hier veel last van lichtvervuiling en daardoor zie je de sterren minder goed op de foto. Daarbij moest het veld ook licht van kleur zijn, hierdoor is het beter zichtbaar tijdens nachtopnames. Weinig wind is belangrijk, want voor het fotograferen van sterren is een lange sluitertijd nodig. In die tijd moeten de tulpen wel stil blijven staan. Zo gezegd, zo gedaan. Het was zelfs heerlijk zacht weer. Best bijzonder om daar zo te staan genieten onder een heldere sterrenhemel. Uiteindelijk thuis gekomen met een foto waar ik tevreden mee was. Dit is een foto opgebouwd uit 9 horizontale foto’s (Nikon D750 en 12mm Laowa – Venus Optics) tot een verticaal panorama voor extra groothoek bereik.

Tulpenveld onder een sterrenhemel

 

Eén plan geslaagd, op naar de volgende. De weersvoorspellingen waren al een paar dagen gunstig voor een mistige zonsopkomst. Maar ja….. dan moet je ook wel de tijd hebben. Gelukkig voor mij, gaven ze op zaterdagochtend ook perfecte omstandigheden op. Die dag moest ik toch al vroeg op, dus een beetje vroeger maakt dan ook niet meer uit. Ook hier had ik van te voren het veld wat ik nodig had op al opgezocht door middel van de app Photo Pills. Ik wilde dat de zon precies achter de banen op zou komen. Toen ik aan kwam was er nog weinig mist te zien, maar ik weet dat wanneer de zon opkomt het nog kan veranderen. En dat gebeurde, niet spectaculair veel, maar precies voldoende voor een foto waar ik erg gelukkig van werd. Alsof er goud tussen de banen door vloeide. Een perfecte start van de dag! Gemaakt met de Tamron 24-70 f2.8 en een hard grad 0.6 filter.

Grondmist tussen de tulpen

 

Nog 1 plan te gaan, een gave lucht. Tja ook daarmee is het toch ook geluk hebben en zorgen dat je er op het juiste moment staat. Dit betekende dat ik aardig wat zonsondergangen mee heb gemaakt langs de tulpenvelden de afgelopen periode. Iedere keer als ik dacht, deze lucht heeft potentie, stond ik paraat. Maar vaak viel het tegen, losten de perfecte wolkjes net op voor zonsondergang. Of zat er net een rand bewolking aan de horizon waardoor de lucht niet kleurde. Inmiddels ging de tijd dringen want er werden steeds meer velden gekopt. Heel onverwachts (of misschien juist niet) kwam er dan toch een spectaculaire zonsondergang waar ik op gehoopt had. Na een hele dag regen en nog eens regen, kwam er net een gaatje aan de horizon vlak voordat de zon onder ging. Het regende zelfs nog toen ik deze foto maakte.

Een spectaculaire zonsondergang

 

Naast landschapsfoto’s ben ik ook nog aan het spelen geweest met de macro lens (Tamron 90 mm f2.8). Dit doe ik niet zo heel vaak, maar als ik dan eenmaal bezig ben vliegt de tijd. Hier een kleine impressie.  Mijn tulpen seizoen kan niet meer stuk. Op naar volgend jaar, nog een jaar de tijd om nieuwe plannen te maken. 😉

 

4 reacties op “Tulpen seizoen 2018&rdquo

  1. Heel leuk en leerzaam weer om te lezen, Ellen! Geweldig om te zien hóe vasthoudend je bent. Hier lees je maar weer eens uit dat bepaalde foto’s echt niet zomaar aan komen waaien!

    1. Ik ben blij dat je het leest als vasthoudend, en niet als wat een gek. Want dat denken mensen soms wel eens volgens mij als ik fanatiek bezig ben. 😉 Maar ach, als je maar lol hebt en alles voor het perfecte plaatje. 🙂

  2. Zo he jij bent druk geweest zeg, nieuwe site, blog, cursus…..en uiteraard ook nog fotokes maken. En dit allemaal naast je werk. Maar je site ziet er goed uit, mooie foto’s. (maar die kom ik tegen op Flickr). Wens je succes met de cursussen geven, ben dan ook benieuwd of we dit terug te lezen krijgen hoe dit gegaan is. En wie weet ontmoeten we elkaar ooit eens levende lijf…….

    gr Petje-fotografie.

    1. Bedankt voor je reactie! Super leuk! Ja ik heb bijna geen tijd meer om te werken… 😉 Cursussen geef ik inmiddels sinds 2015 en ik vind het zo leuk om te doen! Mensen enthousiast maken over iets wat ik zelf ook geweldig vind, heerlijk! Bedankt voor je tip, ga er zeker een keer over schrijven. 🙂

Geef een reactie