Terugblik op 2020

Regenboog boven de molen

Ik denk dat iedereen zal beamen dat 2020 wel een heel apart jaar was. Een die de geschiedenisboeken in zal gaan. Corona beheerst ons leven op alle fronten. In dit blog neem ik je mee door mijn belevenissen in 2020, zowel de hoogtepunten als de dieptepunten.

Toen mijn man en ik elkaar Gelukkig Nieuwjaar wensten begin dit jaar zei ik “ik heb zo’n zin in dit jaar!”. In april zouden we met familie naar Madeira gaan. Ook zou dit gelijk de derde verkenning zijn op het eiland om hier in 2021 een fotoreis naar toe organiseren. In juni zouden wij naar Canada gaan. Deze reis had ik gewonnen via Digifoto Pro en Go Canada. Eind augustus stond de door mij georganiseerde reis naar IJsland op de planning. Heerlijk vooruitzicht dus.

Regenboog boven gletsjermeer
IJsland in 2019

Het jaar begon goed. Voor Holland National Parks had ik een hele toffe opdracht waarvoor ik verschillende nationale parken in Nederland mocht fotograferen. In januari begon ik met het park Waddenzee Werelderfgoed. Hiervoor was het eiland Terschelling uitgekozen. Ik heb een weekend lang de meest perfecte weersomstandigheden gehad. Het was ook zo lekker rustig op het eiland. Tot en met de zomer heb ik voor deze opdracht nog een heel aantal mooie plekken in Nederland mogen fotograferen. Erg gaaf om te doen!

Het Drenkelingenhuisje op Terschelling

Inmiddels begon het Corona virus steeds meer het nieuws te beheersen. Het kwam steeds dichterbij. Totdat Nederland in maart ook in een intelligente lockdown ging. Ik kan mij de toespraak van Rutte nog goed herinneren. Ik was daar best wel van slag. Gewoon de onzekerheid, niet weten wat ons te wachten staat. Naast mijn werkzaamheden als fotograaf werk ik nog drie dagen in de week als fysiotherapeut in een revalidatie setting in een verpleeghuis. Al heel vroeg in de Corona crisis kregen we hier te maken met een heftige uitbraak. In die tijd kon ik niet mijn fysiotherapie werkzaamheden uitvoeren maar wij ondersteunden de organisatie waar mogelijk. Hierdoor heb ik deze periode als intens ervaren. Terwijl ik niet eens aan bed stond.

Nadat ik een beetje bekomen was van wat er allemaal gebeurde rondom ons heen heb ik wel een knop om kunnen zetten en ben ik in plaats van fysiek workshops, online workshops op gaan zetten. Op die manier kon ik toch nog aan de slag en mensen iets leuks bieden in tijden waar we wel wat afleiding konden gebruiken. Deze online workshops staan ook weer voor 2021 in de planning.

Ruige lucht boven zee
Donkere tijden

Dan weer iets positiefs, naar aanleiding van de gewonnen reis naar Canada werd er een Digifoto Pro een tof interview over mij gepubliceerd. Wat vond ik dat bijzonder. Een lichtpuntje in die gekke tijden. Want alle workshops lagen ook stil en geen idee wanneer deze weer opgepakt konden worden. Inmiddels was het ook wel duidelijk dat alle reizen dit jaar niet door zouden gaan. Er zijn ergere dingen uiteraard, maar ik baalde wel enorm.

Waar ik enorm van genoten heb is het mooie weer in het voorjaar. Het weer was gewoon lekker vrolijk. Ook waren er mooie zonsopkomsten met net een vleugje mist. Dat is het mooie van fotografie, dit kon nog wel. Daar genoot ik dan ook met volle teugen van. Even niet nadenken en lekker bezig zijn met de camera. Tegen de zomer kon ik gelukkig nog wat workshops inhalen die eerder waren geannuleerd. Heerlijk om weer aan de slag te kunnen.

Mooie zonsopkomst met mist en molens.
Mooie zonsopkomst met mist

Wie mij een beetje volgt weet dat ik ook in de organisatie zit van de Springdagen. Een groot sportevenement voor kinderen waar jaarlijks zo’n 3000 – 3500 kinderen op af komen verdeeld over 6 dagen. De Springdagen vinden altijd plaats in de herfstvakantie en kerstvakantie. Tot het laatste moment hebben we geprobeerd dit evenement door te laten gaan voor de kinderen, maar vanaf september gingen de Corona cijfers weer stijgen. Met pijn in ons hart om zoveel kinderen teleur te stellen hebben we het moeten annuleren.

Springdagen

Voor het eerst mocht ik een artikel schrijven voor Digifoto Pro. Hoe gaaf is dat? Eerst kijk je op tegen al die schrijvers van artikelen (ik ben al lang abonnee) en nu mocht ik daar zelf een stuk voor schrijven. Super spannend vond ik het. Je kunt dit artikel hier terug lezen. Ook mocht ik al schrijvend aan de slag voor de Zoom Academy. Dit boek en online cursus is zojuist gepubliceerd. Samen met nog twee andere fotografen beschrijf ik drie van mijn workflows in Lightroom. Stap voor stap bewerk ik de foto en die kan de lezer thuis ook mee doen aan de hand van het RAW bestand. Deze bundel is hier te bekijken (en met de code ELLEN10 ontvang je € 10,- korting). Dit zijn dingen waar ik zo blij van wordt om te doen!

Inmiddels zitten we opnieuw in een lockdown. Nog strenger als die in maart. Gek genoeg heb ik er nu mentaal iets minder last van. Ik ben er een soort van op ingesteld. Het blijft natuurlijk super vervelend. Ook de fysieke workshops liggen weer stil. Gelukkig staan er voor 2021 weer genoeg leuke workshops in de agenda. Ik heb er nu al zin in! Voorlopig weer aan de slag met de online workshops.

Focus op het licht

Natuurfotografie.nl benaderde mij om mee te werken aan de Kerstvakantie inspiratiecursus. Hierin worden 14 dagen lang iedere dag nieuwe mini online cursussen gegeven over uiteenlopende thema’s. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. Hoe mooi is dat? De cursus is gestart op 21 december, maar alles is nog gewoon terug te zien wanneer het jou uitkomt. Dus je kunt mij (en de andere fotografen) nog steeds in actie zien. 🙂 Kijk hier voor meer info.

Het einde van het jaar is ook het moment voor veel mensen op een nieuwe kalender te kopen. Sinds een paar jaar maak ik ook een kalender. Met foto’s van het mooie Goeree-Overflakkee waar ik woon. Wil je op de valreep van 2020 nog een kalender aanschaffen? Dit kan nog steeds.

Het was dus een jaar met ups en downs. Voor 2021 staan er weer genoeg activiteiten op het programma. We gaan er gewoon weer voor en zien wel hoe ver we komen. Nu met de vaccinaties op komst heb ik goede hoop dat er uiteindelijk wel steeds meer versoepelingen komen. De fotoreis naar IJsland staat weer op de agenda voor eind augustus. Hier kun je je trouwens vrijblijvend voor inschrijven op dit moment. Dus nog geen betalingsverplichting of iets. Kijk hier voor meer info of stuur mij een mailtje. Ook ben ik bezig met een heel nieuw project met betrekking tot de fotografie. Ik kan daar nu nog niets over vertellen, maar het gaat echt super leuk worden. 🙂 Verder ga ik gewoon lekker door met fotograferen van zoveel mogelijk mooie momenten. Want ook dichtbij huis is er zoveel te fotograferen. Ik duim voor wat winterse tinten! En hoop dat er in 2021 nog veel meer gave fotografie gerelateerde activiteiten op mijn pad komen. Kom maar op!

Enjoying the magic moments

5 reacties op “Terugblik op 2020&rdquo

  1. Heerlijk verhaal Ellen en zo waar, alles en iedereen lijken wel tot een lockdown te zijn gekomen inmiddels en ik vrees ook dat dit echt nodig is. Mijn down moment was wel 14 September toen klapte ik pas echt in een serieuze lock down, en ik ga hier maar even geen details over vertellen in het openbaar. Kort gezegd Vader overleden, en inmiddels zijn wij ( 3 kinderen ) erfgenaam geworden. Positieve dingen zijn er hier ook gelukkig, ondanks alles lekker bezig met de fotografie en proberen mijzelf tot een hoger niveau te brengen, vandaar ook lekker meegedaan aan één van jou online workshops. Kalender besteld van jou om goed naar jou foto’s te kunnen kijken en daar ook weer van te kunnen leren. Komend jaar ben ik ook zeker één van jou volgers en wie weet gaan we elkaar nog eens ontmoeten op een reis naar IJsland of dichter bij huis,.. Voor jullie hele fijne dagen en een gezond en sterk 2021 !!

    Greets
    Erik

  2. Ellen een leuk verhaal over het bijzondere jaar 2020. De foto’s in deze blog zijn zoals gewoonlijk weer van een hoge kwaliteit. Hopelijk wordt voor iedereen 2021 een beter jaar.

Geef een reactie