Top 12 van 2020

Het is zo ver! De laatste dag van het jaar 2020 is aangebroken. Normaal gesproken heb ik mijn top 12 al eerder in december geplaatst. Maar de ervaring leert dat je dan je beste foto soms nog maakt later in december. Vorig jaar maakte ik op 30 december nog een van mijn favoriete foto’s tijdens een geweldige zonsondergang. Die haalde dus niet mijn top 12 omdat die al gepubliceerd was. Wat een extra excuus is om mijn top 12 zo laat te plaatsen, is dat ik niet kon kiezen. Sterker nog, mijn laatste keuzes heb ik net nog moeten maken. Hier volgt mijn top 12 van 2020.

Nummer 12: Ezinge

Kerk van Ezinge tijdens zonsopkomst.

Voor Holland National Parks mocht ik dit jaar op allerlei mooie locaties in Nederland fotograferen. Dit was er 1 van. Tijdens een mooie zonsopkomst met een fijn laagje mist kon ik hier in alle rust lekker genieten. Heerlijk als alles zo samenvalt. Zo leuk dat fotografie je op allerlei mooie plekjes brengt, waar je anders misschien niet zo snel was gekomen.

Nummer 11: de heide in bloei

De paarse heide tijdens een kleurrijke zonsopkomst.

Nog een zonsopkomst, dit keer op de heide. Een van mijn voornemens was om vaker zonsopkomst te fotograferen. Nou dat is goed gelukt dit jaar. Dit was een geweldig moment. De meeste fotografen waren op bed blijven liggen, want er was 100% bewolking en zelfs regen voorspeld. Maar als je de weerapps goed kunt analyseren kon je weten dat die ochtend een grote kans had op spektakel. En dat gebeurde! Zo liep ik die ochtend in mijn eentje te stuiteren tijdens al dit kleurgeweld.

Nummer 10: Tulpen

Tulpen tijdens zonsopkomst

De tulpen mogen natuurlijk niet ontbreken in deze verzameling. We zaten net midden in de intelligente lockdown en het was best een beetje gek om dan met een paar andere fotografen (Karin de Bruin, Johan Weesie en Karla van Iwaarden) hier te staan, maar afstand houden is geen probleem op zo’n groot veld. Tulpen genoeg! En het was zo fijn om elkaar weer eens even te spreken. Wat deze foto voor mij extra bijzonder maakt is dat hij het erg goed gedaan heeft op Instagram. Deze foto is ontelbaar veel keer gefeatured. Toch wel een eer!

Nummer 9: Mist bij Kinderdijk

Mist bij Kinderdijk

Afgelopen jaar ben ik heel wat keren richting Kinderdijk gereden tijdens zonsopkomst met wat mist. Eenmaal in de buurt bleek dat het toch niet mistig was op die locatie. Dan week ik uit naar andere locaties in de buurt waar wel mist was. Kinderdijk en mist is niet de meest voorkomende combinatie. Wat was ik blij toen het eindelijk wel lukte. De mensen in het bootje kwam precies op het juiste moment voorbij varen. Dit dacht Albert Dros ook, want bijna zij aan zij maakten we toevallig bijna dezelfde foto. Deze ochtend vergeet ik sowieso niet meer, want hier gooide ik per ongeluk mijn auto sleutel in het water…. Het liep gelukkig goed af. 🙂

Nummer 8: Blue hour

Blauwe uur bij een fotogenieke steiger.

Dit was eigenlijk plan B. Karin de Bruin en ik hadden afgesproken op een andere locatie. Maar de omstandigheden vielen net niet zo samen als we gehoopt hadden. Als een haas naar plan B gescheurd. Daar maakte ik deze foto, een selfie. Ik sta namelijk daar te turen aan het einde van steiger. Wat een geslaagde avond was het!

Nummer 7: Regenboog

Regenboog boven Kinderdijk

Tijdens een van de pogingen voor een mistige zonsopkomst bij Kinderdijk trof ik dit. De buien vanaf de kust bleken al snel weer op te zetten. Na een helder blauwe uurtje, kwamen rond zonsopkomst de buien weer in beeld. Geen mist daardoor, maar wel unieke omstandigheden. Niet alleen een regenboog, maar ook nog eens een strakke reflectie.

Nummer 6: Melkweg op het strand

Melkweg boven zee

De Melkweg fotograferen op het strand stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Na een mislukte poging met de Perseïden, voor de verandering was er weer eens te veel bewolking, kon ik kort daarna zonder Perseïden in de herkansing. Met een groepjes dames afgesproken om in het donker op pad te gaan. Want we hadden allemaal niet zo’n trek in deze onderneming alleen in het donker. Maar samen sta je sterk. 🙂 Wat was het gaaf om de volgende ochtend dit beeld eruit te kunnen toveren.

Nummer 5: Neowise

Neowise en de vuurtoren

We blijven nog even in de nacht fotografie. Een bijzondere verschijning dit jaar was de komeet Neowise. Wat een bijzonder gezicht was dat. Op zoek naar een mooi plekje bij de vuurtoren kwamen we onderweg langs deze mooi laag mist. Karin en ik hebben daar genoten van deze omstandigheden. En Dave Zuuring (bekijk hier zijn top 10)…. die baalt stiekem dat hij te vroeg naar huis is gegaan. 😉

Nummer 4: de vuurtoren

Vuurtoren Westhoofd bij Ouddorp

Inmiddels heb ik al een mooie collectie met gevarieerde foto’s verzameld van deze mooie vuurtoren. Vuurtoren Westhoofd bij Ouddorp. Ik vind een vuurtoren altijd fotogeniek. Het is een uitdaging om een vaak gefotografeerd object op steeds verschillende manieren vast te leggen. Dat is afgelopen jaar wel gelukt. Deze foto maakte ik in februari al. De vuurtoren had toen net weer een nieuw verfje en zag er weer uit als nieuw. De kleuren, de compositie, de lucht, de rode vuurtoren…. dit alles maakt het voor mij een foto om langer naar te blijven kijken. Hij hangt inmiddels ook in het groot bij ons in huis.

Nummer 3: Westkapelle

Palen bij Westkapelle tijdens hoog water

Nu gaat het lastig worden, de top 3. Als je mij over een week vraagt de top 3 samen te stellen uit deze top 10 heb je kans dat het weer net anderen zijn. Afhankelijk van mijn stemming op dat moment. Maar hoog eindigt deze foto zeker. Het was een geweldige foto sessie samen met Dave Zuuring bij Westkapelle. Niet alleen de foto is waardevol maar ook de herinnering aan een top avond.

Nummer 2: Schilderachtig

Schilderachtig Kinderdijk

Voor de derde keer komt Kinderdijk terug in de top 10. Deze foto is gemaakt op dezelfde ochtend als de regenboog foto. Dit was zo’n bizar mooie ochtend. Zulke dramatische luchten en dat gecombineerd met windstil weer. Het leek wel alsof ik in een schilderij rond liep. Dit zijn momenten die vergeet je niet snel meer.

Nummer 1: De vennen

Zonsopkomst bij de Oisterwijkse vennen

En dan nu de nummer 1. Regelmatig krijg ik de vraag, wat is je favoriete foto? Dat vind ik zo’n moeilijke vraag. In Lightroom heb ik een mapje met favoriete foto’s. Daarin staan er op dit moment 146. Niet allemaal van dit jaar uiteraard. Voor nu staat deze zonsopkomst foto (jaja, 7x een zonsopkomst in de top 12) op nummer 1. Deze ochtend deelde ik samen met Remco Stunnenberg en Mike Muizenbelt. Dit is waar je op hoopt als landschapsfotograaf. Na een hele vroege wekker, een flink ritje in de auto en dan beloond worden met dit.

Terugblik en vooruitkijken

In deze top 12 staan lang niet alle mooie foto momenten. Wat fotografie betreft was het jaar 2020 zeker niet slecht. Zo heb ik genoten van Terschelling, een stormsessie bij Westenschouwen met Dave en Aline van Weert, de Markerwadden voor het eerst bezocht, gewandeld op de Sallandse Heuvelrug, heel veel strand sessies hier in de buurt en ga zo maar door. Op naar 2021! Ik ben benieuwd waar het foto archief dan allemaal mee gevuld gaat worden. Ik hoop heel hard met iets van Canada (poging 2 staat gepland in juni) en natuurlijk IJsland. Zoals het er nu naar uit ziet, moet dat eind augustus zeker gaan lukken. Ga je mee op reis? Wat er ook gebeurd, Nederland is gelukkig ook erg mooi. Als je het maar wilt zien. 🙂 Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is van deze top 12?

6 reacties op “Top 12 van 2020&rdquo

 1. Wat een prachtige serie des Ellens beelden. Het toont je veelzijdigheid en ook je ontwikkeling goed. Op pad gaan, voorbereiding lonen zich bewijs je in deze blog. Dank voor de mooie momenten op het strand…… en de prachtige avond aan zee bij Ouddorp…..

 2. Prachtig jaaroverzicht Ellen, mooie foto’s en leuk dat je me noemt bij de tulpenfoto, wat was dat een leuk moment.
  Mijn favoriet is nummer 6, Melkweg op het strand, een hele gave en bijzondere foto.

 3. Goede middag Ellen,
  Als naamgenote w.b. zowel voor- als achternaam, en tevens met voorouders welke op Goeree woonden, bewonderde ik nu voor de tweede keer jouw schitterende fotografie.

  Mijn complimenten over deze prachtige fotoserie ‘Top 12 van 2020′!

  Hetgeen hier door jou in foto’s wordt ‘verwoord’, verwoord ik graag in poëzie. Van de combinatie daarvan nam ik onlangs deel aan een expositie.

  Met groet,
  Ellen van den Doel

Geef een reactie