Winter in Nederland

Inmiddels is de meteorologische lente al begonnen en voelt de echte winterperiode al als lang geleden. Voor fotografen is winter een feest om te fotograferen, want zo vaak krijgen we geen winterse omstandigheden in Nederland. Ik heb ook er dan ook maximaal van genoten en kijk er met veel plezier op terug. In dit blog neem ik je mee door mijn fotografie belevenissen tijdens de winter in Nederland.  

Van 7 februari tot en met 16 februari kregen we in Nederland eindelijk weer eens een stevige winterperiode. De periode daarvoor waren er al meerdere kansen op een winterperiode, maar iedere keer lukte het net niet. Iedere winter volg ik de weerkaarten vrij fanatiek in de hoop dat we een mooie winter krijgen. Dat gebeurt vaker niet dan wel. De laatste keer dat we een winterprik hadden was 2018. Daar heb ik fotografisch niets mee kunnen doen. Precies die week was ik op vakantie naar Dubai. Natuurlijk ook niet slecht, maar ik baalde op dat moment stiekem wel. De winter daarvoor dat het echt winters werd was in 2013. Toen fotografeerde ik al wel, maar lang niet zo fanatiek en niet met de huidige kennis.  

Toen ik deze winterperiode aan zag komen en de weerkaarten steeds beter zag worden begon de voorpret. Zou het dan echt gaan lukken? Alle mogelijkheden en ideeën schoten al door mijn hoofd. In de loop van de week richting 7 februari werden de kaarten steeds zekerder. Er werd eerst flinke sneeuwval voorspeld en daarna strenge vorst. Ik werd gewoon hyper en zenuwachtig. Waarom? Ik had toch een beetje het gevoeld dat ik mijn gemiste kansen van 2018 wilde compenseren. Daarnaast weet je dat het gewoon niet zo normaal is in Nederland dat het echt winter wordt. Maar ja, er moest ook nog gewoon gewerkt worden. Hoe ging ik dit combineren? Doordat ik de weerberichten al tijdig wist, kon ik zo goed als mogelijk al wat anticiperen in mijn agenda op de voorspellingen.  

Sneeuwstorm
Sneeuwstorm

Zoals voorspeld begon de winterperiode met sneeuwval en grijze dagen. Heerlijk om lekker in de te spelen en rond te rijden, maar fotografisch werd ik er nog niet heel enthousiast van. Dit omdat het tegelijkertijd ook erg hard waaide, wat het fotograferen tijdens de sneeuwval niet makkelijker maakte. Ik heb wel wat foto’s gemaakt maar deze gaven nog niet de voldoening waar ik naar op zoek was.

Maar ik wist, de dagen daarna zou het steeds beter worden en zou de zon erbij komen. De eerste beste ochtend met zon kansen heb ik gelijk de wekker gezet. Ik begon met een prachtige zonsopkomst, gelijk een goede lucht erbij. Zo de toon was gezet! Snel haastte ik mij naar het werk, want ja het mooi weer werd precies gecombineerd met werk dagen…. De knop om en aan de slag. Gelukkig kon ik wat eerder stoppen en weer op pad.  

Sneeuw op Goeree-Overflakkee

Ik ga natuurlijk graag naar het strand, winter op het strand mocht dan ook niet ontbreken. Wat was dat een goed plan. De brokken sneeuw lagen nog op het strand, poeltjes water waren dicht gevroren. Even waande ik mij weer op Diamond Beach of Jökulsárlón in IJsland. Des te meer zin heb ik nu in de IJsland fotoreis die ik organiseer eind augustus! Wat een bijzondere ervaring was dit op het strand, tot ver in het blauwe uurtje ben ik blijven fotograferen.

Diamond Beach in Nederland

De volgende ochtend werd er wat mist voorspeld. Dus de wekker ging weer vroeg af. Ik vond niet helemaal wat ik zocht, maar mooi was het wel. Voor zonsondergang besloot ik om nog een keer terug te gaan naar het strand, samen met een fotomaatje die ik ook enthousiast had gemaakt. En weer was het bijzonder. Foto’s gemaakt waarvan ik zelf bijna niet kon geloven dat ik ze in Nederland gemaakt had.  

On-Nederlandse beelden

Van 2018 had ik hele gave foto’s voorbij zien komen van het Paard van Marken. Dat leek mij zo’n gave ervaring om zo ver als je kunt kijken ijs te zien. Natuurlijk geen unieke locatie, maar de ervaring is ook wat waard. Zogezegd, zo gedaan. Een hele vroege wekker en op weg naar Marken. Ruim voor zonsopkomst kwam ik, ingepakt als voor een Noordpoolexpeditie, aan op locatie. Op dat moment waren er nog maar 3 andere fotografen, maar naarmate de tijd vorderde kwamen er steeds meer bij. Ik was duidelijk niet de enige met dit idee, maar dat mocht de pret niet drukken. Koud was het zeker! Temperatuur van zo’n –7 en windkracht 5 maakte het pittig, maar gelukkig deed mijn goede kleding zijn werk. En vooral mijn elektrische verwarmde sokken! Wat een uitvinding is dat! Ik heb hier zo van genoten, wat een gave ervaring!  

Paard van Marken ruim voor zonsopkomst
IJs zover als je kunt zien

Zonsondergang heb ik die avond maar even gelaten voor wat het was. De volgende ochtend ging de wekker weer vroeg. Na eerder in de week lekker zelf op ontdekking te zijn geweest naar de onbekende locaties, was het nu tijd voor het bekende werk: Kinderdijk. De molens, schaatsers, het gouden licht van de opkomende zon, dit beeld had ik al lang in mijn hoofd. Hoe Nederlands wil je het hebben? Ook dit was weer bijzonder om mee te maken, alsof ik in een film set of ansichtkaart rondliep. Ik had het ondanks de drukte niet willen missen.  

Schaatsen bij Kinderdijk

Inmiddels werd de dooi aangekondigd. We krijgen nog 1 winterse dag. Deze heb ik ook weer lekker in de buurt meegepakt. Op zoek naar eigen plekjes. De zonsopkomst begon met mooie kleuren, vooral in tegenovergestelde richting van de zonsopkomst was het erg mooi. Gecombineerd met ijs structuren en mijn dag was weer goed begonnen. Want spelen met structuren, zoeken naar interessante composities met de groothoek, dat doe ik toch erg graag.

IJs structuren in de Grevelingen

De vermoeidheid van de week begon er zo langzamerhand wel aardig in te hakken, maar met het einde in zicht mezelf toch nog een keer ingepakt voor de zonsondergang. IJs en de vuurtoren van Ouddorp, dat mocht niet ontbreken in mijn serie over deze vuurtoren. Hier zal ik later een blog aan wijden.  

De vuurtoren van Ouddorp in de verte.

Na afloop van deze week had ik echt het gevoel alsof ik op vakantie was geweest. Ook heel de corona situatie was naar de achtergrond verdwenen. Ik werd er zo blij van, het gaf zo’n goed gevoel! Dat kon ik wel even gebruiken in deze tijd. En met mij vele anderen denk ik. Maar na vorst komt dooi. Dit ging ook snel, regen en hoge temperaturen. Doordat het stevig gevroren had, was er nu nog kans op een ander bijzonder fenomeen: kruiend ijs. Ik had hier al wel eens beelden van gezien, maar nog nooit in het echt mogen aanschouwen. Ik nam mij voor om er maximaal voor te gaan om deze kans te pakken. Na een paar dagen verschijnen de eerste berichten in het nieuws over kruiend ijs. Last minute kon ik een vrije dag regelen, dankzij mijn lieve collega’s! Dat betekende weer een hele vroege wekker! Zonsopkomst aan de Afsluitdijk en daarna het IJsselmeer verder rondgereden. Wat een geweldige dag! Het geluid, ijs zo ver als je kunt kijken, de vormen, de structuren, zo indrukwekkend. Het was een perfecte toegift als afsluiting van deze winterperiode.  

Kruiend ijs bij de Afsluitdijk
Kruiend ijs met een dreigende lucht

Hoe heb jij deze winterperiode beleefd? Laat het weten in de reacties. 😊  

PS: heb je al gehoord van Dutch Photo Academy? Hier vind je vanaf nu al mijn workshops terug. Maar niet alleen mijn workshops staan hier, maar ook die van hele toffe medefotografen. Dave Zuuring, Johan Weesie, Karin de Bruin en Sander Grefte geven hier ook hele leerzame workshops. Neem eens een kijkje! 😊  

23 reacties op “Winter in Nederland&rdquo

 1. Beste Ellen, ik volg jou al een tijd op Instagram en nu sinds kort ook jouw blog. Jouw foto’s vind ik nog steeds adembenemend mooi. Nu ik jouw verhaal bij de beelden heb is het plaatje helemaal compleet. Dank dat je dit alles met ons wilt delen!

 2. Je neemt ons helemaal mee de winter in met je geweldige foto’s en je sprankelende tekst. Ik voel gewoon de kou, de spanning van ‘zal ik de foto maken die ik wil’ en dan dit bijzondere resultaat. Mag je trots op zijn!

 3. Wat een prachtige foto’s! Ik heb je ontmoet op een koude zondagmorgen bij het steiger aan de haven van Ouddorp. Ik kwam uit de nachtdienst een foto maken :),voor de fotowedstrijd met mijn collega’s. Ik had geen idee wie je was, maar toen ik vertelde aan mijn schoonouders over onze ontmoeting kwam ik achter je naam. Ze volgen je al een poosje via Facebook, mede door je mooie foto’s van de vuurtoren. Inmiddels zijn meer collega’s fan van jouw prachtige foto’s!

  1. Bedankt voor je reactie! Wat leuk om van je te horen! Ik vond het een hele leuke ontmoeting. Leuk dat zo’n fotowedstrijd er voor zorgde dat je na je nachtdienst nog even kwam genieten van de mooie zonsopkomst. En leuk dat jullie daar zo fanatiek mee bezig waren.

 4. Door je verhaal te lezen verlang ik weer terug naar die mooie week en denk dat ik er dan ook nog meer uit zou proberen te halen dan Ik nu gedaan heb, op naar een volgende Hollandse winter over een klein jaartje
  Bedankt voor het mee genieten van hoe jij het ervaren hebt

 5. Schitterende foto’s. Dit soort platen maken waarschijnlijk dat je de ontberingen in de kou snel vergeten bent.

 6. Die elektrische sokken ga ik onthouden Ellen. Dat lijkt mij ook wel wat Hahaha! Jij hebt behoorlijk wat afgereisd in zo’n korte periode zeg, maar met prachtige foto’s als resultaat. Chapeau!

 7. Wat een ontzettend leuk blog om te lezen!
  Door het lezen zit je gelijk weer in die mooie winterweek met al die mooie momenten.
  Leuk om door het lezen van dit blog, je passie in je voorbereiding mee te krijgen en de mooie foto’s die je toen hebt gemaakt.

 8. Wat een avonturen Ellen. Het lijkt zo wel of de winter een maand heeft geduurd. Fantastische foto’s, heerlijk om naar te kijken en je blog te lezen!

 9. Wat een feest heb je ervan gemaakt!! Ik heb er erg van genoten, maar niet zo vol vuur als jij! En dat nu de lente in aantocht; ook weer genieten!

Geef een reactie