5 redenen voor het hebben van een vaste fotografie locatie

Fotograferen in Corona tijd is voor veel mensen toch anders dan anders. Zeker de afgelopen maanden tijdens de intelligente lockdown. Wat is het dan fijn om vaste plekjes te hebben in de buurt om aan de slag te kunnen met de camera. Heb jij een vast plekje waar je altijd op terug kunt vallen om te fotograferen? Hierover gaat dit blog: 5 redenen voor het hebben van een vaste fotografie locatie.

Natuurlijk vind ik het heerlijk om nieuwe plekjes te ontdekken. Fotograferen en wandelen op nieuwe plekjes geeft weer nieuwe inspiratie. En natuurlijk nieuwe beelden in het portfolio. Maar je hebt niet altijd de tijd of de mogelijkheid om op pad te gaan. Normaal gesproken bijvoorbeeld door een volle agenda. Hoe fijn is het dan om een plekje te hebben waar je snel naar toe kan zodat je na een werkdag je hoofd weer even leeg kunt maken?

Want dat vind ik ook zo fijn aan fotograferen, ik kom weer helemaal opgeladen thuis. Even nergens aan denken, alleen maar bezig zijn met compositie en instellingen om tot een mooi resultaat te komen. Zeker op plekjes waar je al bekend bent geldt dit, want dan weet wat je kunt verwachten. Dat geeft geen druk.

Spectaculaire zonsondergang aan de Brouwersdam

1: Vertrouwd raken met instellingen en materiaal

Wanneer je steeds terugkeert naar hetzelfde plekje is het niet zo erg als het een keer niet lukt. Je kunt lekker oefenen en experimenteren. Wanneer je dan een keer belachelijk vroeg je wekker zet om elders in het land een zonsopkomst te fotograferen, dan kun je door de opgedane kennis handelen. Het zou zonde zijn als je dan achteraf met mislukte foto’s thuis komt omdat je toch stond te rommelen.

Net een paradijselijke bestemming zo

2: Je kunt maximaal presteren bij mooie omstandigheden

Als je ergens bekend bent weet je sneller welke composities werken en waar je ze kunt vinden. Vaak zijn mooie omstandigheden te voorspellen maar soms ook helemaal niet. Door een locatie vlakbij te hebben kun je knallen bij mooie omstandigheden. Iemand die van ver hier naar toe moet komen zal veel meer moeite moeten doen om een knaller te maken op jouw locatie. Omdat de kans gewoon niet zo groot is dat die persoon het op die ene keer zo goed treft. Jij kan keer op keer gaan om te proberen tot het optimale resultaat te komen.

Dreigend weer tijdens zonsondergang

3: Uitdaging in het zoeken van composities

Juist wanneer je ergens bekend bent kan het op den duur lastig zijn om nog met wat nieuws te komen. Je hebt voor je gevoel alles al eens gedaan. Maar hierdoor kun je je zelf juist uitdagen om iets nieuws te verzinnen. De omstandigheden zijn tenslotte altijd anders. Ga dus met verschillende weersomstandigheden. Gebruik dat in je voordeel om een gevarieerd portfolio te krijgen. Door gebruik te maken van verschillende standpunten en brandpuntsafstanden kun je eindeloos variëren. Bijvoorbeeld met een extreme groothoeklens kan ieder steentje/ structuurtje ineens een spannende voorgrond geven.

Een mooie gloed nog lang na zonsondergang

4: Mogelijkheid tot het maken van een serie

Wanneer je ergens vaak komt, in verschillende weersomstandigheden en jaargetijden krijg je uiteindelijk een mooie variatie van beelden. Dit kan de aanzet zijn tot het samenstellen van een mooie serie van een gebied. Foto’s als serie kunnen elkaar enorm versterken. Hier een fotoboek van maken kan dan ook een mooie beloning zijn. Je kan het maken van een serie ook gebruiken als stok achter de deur om juist ook op pad te gaan wanneer je dit zelf niet zou doen.

Fijen kleuren in de lucht

5: Verbaas andere mensen met jouw foto’s

Vaak hebben mensen geen idee hoe mooi hun eigen directe omgeving is. Je bent er zo aan gewend dat je dat eigenlijk uit het oog verliest. Wanneer jij dan met het perfecte licht, of met een knaller van een lucht dat toch bekende plekje fotografeert, zijn mensen vaak onder de indruk hoe mooi het eigenlijk is zo dichtbij huis. Zeker nu een extra mooi voordeel. 😊

Een knallende lucht en fijne beweging in het water

Ik heb zo een aantal van die plekjes in de buurt. Zo heb ik ook eens een serie gemaakt over een natuurgebied vlakbij, de Kwade Hoek. Waar ik eerst eigenlijk bijna nooit kwam. Maar het plekje waar ik de meeste foto’s heb gemaakt is toch wel de Brouwersdam. Je had het misschien al wel herkend aan de foto’s. Ik kan er inmiddels een boek mee vullen. Is dit nu perse een hele bijzondere locatie? Nee dat niet, maar door gebruik te maken van de juiste omstandigheden en instellingen kun je eindeloos variëren. Ook wanneer je nieuwe spullen hebt, is deze uitproberen op een bekende locatie ideaal. Zo kreeg mijn nieuwe Sirui W-2204 statief bij bovenstaande foto zijn vuurdoop.

Ik ben benieuwd hoe hij hier tegen aan kijkt en of jij ook zo’n plekje hebt? Laat het weten in de reacties.😊

5 reacties op “5 redenen voor het hebben van een vaste fotografie locatie&rdquo

 1. Helemaal mee eens – en heel goed verwoord. Ik heb ook zo’n stek waar ik nu al zo’n 12 jaar kom en die nog geen 10 minuten bij mijn huis vandaan ligt. In eerste instantie kwam ik er om met de hond te wandelen maar al heel snel nam ik de camera mee – en daarna soms de hond, soms de camera en soms allebei. Ik heb er gefotografeerd in een van de zelfdzame winters dat er een dikke laag rijp op de bomen en struiken zat maar ook op heldere koude nachten om eens te experimenteren met “startrails” of met fotografie bij het licht van een (volle) maan. Soms ga ik er fotograferen met zonsondergang, soms om wat portretten te maken van onze viervoeters en soms neem ik maar 1 lens met vast brandpunt mee om mijn creativiteit uit te dagen – maar het allermooist blijft het er bij zonsopkomst. En ook al ben ik er al honderden keren geweest, als het dan een zonsopkomst uit duizenden is zoals een paar weken geleden dan maak je vanzelf weer unieke foto’s. En je kunt op zo’n moment de beperkte tijd met het mooiste licht optimaal benutten omdat je veel goede composities al kent. En als het dan ook nog lukt om weer net een nieuwe invalshoek te vinden is dat helemaal prachtig.
  De locatie wordt overigens nu steeds populairder en deze winter kwam ik er zelfs al zuiderburen tegen die extreem vroeg opgestaan waren om hier te komen fotograferen. DIe populariteit is ongetwijfeld het gevolg van mooie beelden op social media en omdat nu eenmaal meer en meer mensen zich bezig houden met fotografie. Eerst zag ik dat alleen maar negatief maar ik zie inmiddels ook de positieve kanten er in. Zo wordt de uitdaging unieke beelden te maken nog groter en het levert soms ook leuke ontmoetingen op met medefotografen zoals een paar weken terug. Dus ik zal er hopelijk nog jaren blijven komen en genieten.
  Oh ja, de locatie is jou ook bekend zag ik op je Instagram – de Broekmolen bij Streefkerk.
  Groet, Raoul

 2. Hi Ellen, wat een inspirerend blog!
  Ik heb eigenlijk (nog) niet zo’n plek, ik zwerf inderdaad overal en nergens, maar ik heb in mn ‘achtertuin’ een prachtige waterplek met vogels en denk dat ik daar nu wel wat meer ga vertoeven nu ik n cursus vogelfotografie aan t doen ben. Bedankt voor dit leuke blog
  Groetjes Carla

 3. Helemaal mee eens. Alleen na 10 jaar fotografie zijn het voor mij door het jaar heen (de seizoenen) wel meerdere plekjes geworden! Leuke blog 🙂

 4. Ook helemaal mee eens Ellen. Ik ben blij, dat ik jullie toen ontmoette op dat strandje! Ik kom daar vaak als we weer een weekeindje er op uit trekken met de camper. Ik ben door jouw mooie foto’s van het gebied nog meer geinspireerd om het gebied verder te verkennen. Met name de long exposure foto’s spreken mij erg aan!

Geef een reactie