Slecht weer en fotografie, gaat dat samen?

Stuivend zand op het strand

Op dit moment krijgen we de ene na de andere storm om onze oren. De mensen die alleen in het weekend vrij zijn dubbel pech. Want de laatste weken is het door de week best mooi weer en in het weekend gaat het mis. Voor veel fotografen een reden om de camera in de kast te laten. Maar is dit wel zo verstandig? Oftewel, slecht weer en fotografie, gaat dat samen?

Buien aan zee
Winterse buien

Je hebt natuurlijk verschillende vormen van slecht weer en dit zal voor iedereen ook anders zijn. Het hangt af van je tak van fotografie hoe je dit zal ervaren. Laten we even beginnen met het fenomeen storm. Harde wind, donkere luchten en vaak regen. De bank met een fleece deken nodigt dan meer uit dan buiten gaan staan. Toch zijn dit voor mij juist omstandigheden om op pad te gaan.

Zeelandbrug
Na een uur kleumen beloond worden met deze kleuren

En nee….. prettig is het zeker niet. Vaak is het koud, maar dat is het ergste niet. De harde wind maakt fotografie lastig. Hou je camera dan maar eens stil. Laat staan een statief. Je moet oppassen dat je niets uit je handen laat waaien. Ik fotografeer met storm graag aan zee. Dan moet je niet alleen het gevecht aan tegen de regendruppels, maar ook tegen de druppels die van de golven komen gewaaid. Hou je lens en je filters dan maar eens schoon. Poetsen dus alsof je leven er van af hangt. Na iedere foto weer. Dan maar hopen dat je die poetsdoek niet weg laat waaien…. Filters die makkelijk schoon te vegen zijn, zijn dan in het voordeel. Dat bevalt mij bij de Kase filters goed.

Storm bij Vlissingen
Windkracht 9, het zout zit overal

Een regenhoes is geen overbodige luxe om je camera te beschermen. Niet alleen tegen regen, maar ook tegen het zout en het zand. Maar zo’n stom stuk plastic om je camera is natuurlijk eigenlijk gewoon heel irritant. Lenzen wisselen is met storm ook niet echt een succes. Dus je moet je keuze gemaakt hebben (of terug naar de auto om te wisselen). Je staat zelf ook dik ingepakt, want droog blijven door alle elementen valt ook niet mee. Dit betekent dat je ook wat minder beweeglijk bent daardoor.

Fotograaf met regenkleding
Ingepakt de elementen trotseren

Waarom ga ik dan toch? Ik zal eerlijk zijn, storm fotograferen zonder aan zee te kunnen staan trekt mij ook minder. De zee is zo indrukwekkend tijdens de storm. Zeker wanneer het ook nog eens hoog water is. Het water komt op plekken waar het normaal niet komt. Heel veel schuim en heel veel dynamiek. Tel daar een dreigende lucht bij op en het feest is compleet. Fotograferen met lange sluitertijden valt dan niet mee. De camera staat letterlijk te trillen op het statief. Maar dankzij het goede stabilisatie systeem van de Nikon Z6 lukken korte lange sluitertijden (halve tot hele seconde) vaak nog wel. Dit is precies voldoende om toch wat rust te creëren in het ruige water, maar ook de dynamiek van de storm te behouden.

Dynamiek in het water

Een stevige wolkenlucht maakt wel dat ik eerder op pad ga. Van een egaal grijze lucht wordt ik ook niet echt warm. Het is wel de combinatie die de foto mooi maakt. Daarmee komen we gelijk bij een weertype waar ik moeite mee heb. Egaal grijs en verder geen extreme weersomstandigheden. Ik kan er als landschapsfotograaf niet zo veel mee. Dat ligt gewoon een beetje buiten mijn comfort zone. Maar ik weet dat er zeker wel mogelijkheden zijn. Die probeer ik af en toe ook wel uit. Wat dacht je van een hele minimalistische foto door gebruik te maken van een lange sluitertijd? En die foto dan omzetten naar zwart wit? Natuurlijk kun je als macrofotograaf of portret fotograaf ook prima fotograferen met bewolkt weer. Het licht is dan egaal en rustig.

Palen in zee
Minimalistische foto bij egaal grijs weer

Niet alleen in Nederland zoek ik het slechte weer op, maar ook op vakantie. Zoals op Madeira en natuurlijk in IJsland. Wees dan wel extra bedacht op de ruigheid van de zee. Hier in Nederland ken ik inmiddels de omstandigheden wel en weet ik wat ik kan verwachten. De zee is onvoorspelbaar, maar zeker met storm. Ook hier geldt, als je dan foto’s weet te scoren, kom je wel met unieke foto’s thuis. Eind augustus organiseer ik een fotoreis naar IJsland. Hier kun je het fotograferen van de natuur elementen optimaal beleven en ervaren. Weer of geen weer, je maakt sowieso gave foto’s daar.

Stormachtige wind en een ruige zee in IJsland
Stormachtige wind en een ruige zee in IJsland

Natuurlijk staat veiligheid voorop als je met storm op pad gaat. Een voordeel, hier in regio Zeeland hebben we niet zoveel bomen die voor problemen kunnen zorgen en ook niet zoveel bebouwing. 😉 Je spullen lopen ook meer risico. Maar dit risico kun je iets beperken. Probeer niet te haasten, doe alles heel gefocust. Zorg voor goede waterdichte en warme kleding, zodat dit je niet hindert in je concentratie. Een regenhoes is zoals gezegd een aanrader. Als een statief gebruikt, laat deze dan niet onbewaakt. De wind heeft er snel vat op. Zet je statief niet onnodig hoog en hou je handen rondom je statief zonder aan te raken bij een langere sluitertijd. Vergeet niet je camera riem eraf te halen of even vast te knopen, want die wappert enorm. Controleer of alles goed aangeschroefd is van je statief (altijd belangrijk). Wissel geen lenzen in de harde wind, zeker niet wanneer je aan zee staat. Maar ook thuis, controleer al je spullen, maak alles schoon. Zeker aan zee geeft de zoute aanslag risico’s.

Storm bij Westkapelle
Goed schoonmaken is na dit soort foto’s wel nodig

Maar verder, geniet van deze indrukwekkende momenten en kom met foto’s thuis die net even anders zijn dan iedereen maakt bij mooi weer. Om terug te komen op de begin vraag, slecht weer en fotografie, gaat dat samen? Wat mij betreft zeker! Fotografeer jij wel eens in dit soort omstandigheden?

10 reacties op “Slecht weer en fotografie, gaat dat samen?&rdquo

  1. Ik wordt hier heel enthousiast van, bijnaam Jopiepoets.. ik ben zo zout als ik thuiskom, dat als ik aardappels moet schillen er geen zout meer bij hoeft!! top EL-lens!!❤️❤️

  2. Zal ik het dit weekend dan toch maar proberen zoekend naar tips kom ik toch weer bij jouw uit

Geef een reactie