Een jaar in de Kwade Hoek

Een rood en blauw gekleurde zonsondergang gereflecteerd in het water in de Kwade Hoek.

Klinkt niet echt als gezellig, de Kwade Hoek. Dat was het vroeger ook niet. Dit natuurgebied op Goeree-Overflakkee vlakbij Goedereede dankt zijn naam aan het feit dat er vroeger meerdere schepen zijn vergaan door de verraderlijke stromingen en zandbanken. Gelukkig is het er inmiddels niet meer zo kwaad en is er een prachtig natuurgebied gevormd. Een goede reden om een jaar in de Kwade Hoek vast te leggen in foto’s. 

Stroming
Duinen die iedere keer weer anders zijn

In oktober 2017 zijn we, bij onze gezellige fotoclub, gestart met een begeleidingstraject voor een eigen gekozen individueel project. Hierbij werden we begeleid door Mischa de Muynck.  Mijn doel was om mij verder verdiepen en verbeteren in landschapsfotografie en dan met name in het zoeken naar composities in een gebied van leegte. Daar komt de Kwade Hoek voor mij in beeld. Een uitgestrekt gebied van duinen, strand en slufters. Een gebied wat nog steeds continu  in verandering is. Onder andere ook geïnspireerd door de fotoserie van Laura Vink werd dit mijn project. Het vastleggen van de Kwade Hoek door het jaar heen, dus met alle seizoenen en weersomstandigheden. 

Het water vormt een tekening in het natte zand
De invloed van de wind

Zo gezegd, zo gedaan, dat werden aardig wat tripjes naar de Kwade Hoek. Een gebied wat eigenlijk vrij dichtbij is voor mij, maar waar ik tot nu zelden kwam. Soms ging ik met lichte tegenzin naar het gebied toe, want ja ik moest daardoor keuzes maken. Er waren momenten dat ik liever met bepaalde weersomstandigheden op een andere locatie wilde gaan fotograferen, of juist helemaal niet van huis gaan. Maar het project riep. En iedere keer als ik daar weer rond liep met mijn camera was ik blij dat ik toch gegaan was. Genieten van de rust en van de mooie natuur. Het gebied is altijd anders, door de seizoenen maar ook door de getijden en de overstromingen. 

Water tot aan de duinen bij springtij
Volgelopen met water na springtij

De overstroming van het gebied (mede door springtij) vindt plaats van oost naar west. Dat maakt dit gebied redelijk uniek. Dit gebied lijkt daardoor op een waddengebied. Ook staat dit gebied onder invloed van zowel zout als zoet water. Deze aspecten hebben weer invloed op de flora en fauna die hier te vinden is en kenmerkend zijn voor dit gebied. De aanwezigheid van water maakt dat laarzen hier een groot gedeelte van het jaar geen overbodige luxe zijn om aan te trekken wanneer je door dit gebied gaat wandelen. Maar dat maakt het gelijk ook zo leuk. 

Bloeiende orchideeën in juni
Kleurend zeekraal in september

Verschillende bezoeken zijn mij echt bijgebleven van het afgelopen jaar. Zo heb ik in dit gebied gewandeld terwijl alles bedekt was onder een dik pas sneeuw. Sterker nog, het sneeuwde nog steeds volop toen ik daar rond banjerde. Niemand te zien, alleen in een grote eindeloze witte wereld. Hoe bijzonder is dat? Ik twijfelde geen moment toen het sneeuwde, ik moest mijn kans pakken, want je weet maar nooit hoe het in Nederland loopt met het weer. 

Winter in de Kwade Hoek
Alleen op de wereld

Uiteindelijk bleek dat later de winter ook nog een toegift in petto had. Zo kon ik ook nog ijs meepakken. Hoe groot is dan ook weer het contrast met de zomer waar we te maken kregen met flinke droogte. Wat ook goed zichtbaar was in de Kwade Hoek. Laarzen waren ineens niet meer nodig. 

Ijs tijdens de koude winter in 2018, hier staan later dit jaar de orchideeën.
Droogte is ook goed zichtbaar dit jaar

Ook een bijzonder moment was de sterrenhemel fotograferen. Samen met Edwin van Balen ben ik op pad gegaan. Ik vond dit best een spannende uitdaging. Het stond al langer op mijn lijst om te doen, maar ja, in het donker ben ik niet zo’n held. Het was een prachtige zwoele avond in september, windstil. Fotograferen van de nachthemel is geduld hebben door de lange sluitertijden. Dus ik ben erbij gaan zitten en heb ontzettend genoten van het uitzicht en het moment. Want hoe langer je kijkt in het donker, hoe meer sterren je ziet. Ondanks dat de lichtvervuiling van de Maasvlakte zo dichtbij is. 

De Melkweg

Natuurlijk wilde ik ook storm mee maken op het strand. Het zand wat met hoog tempo over het strand heen geblazen wordt is zo mooi om te zien. Niet echt aan te raden voor je camera, maar ja, alles voor de foto. Ook vormt de wind prachtige structuren op het strand. Een prachtige zonsondergang mocht uiteraard ook niet ontbreken in de serie. En wat een zonsondergang kreeg ik, ik heb staan juichen en stuiteren op het strand. De meeuwen zullen wel gedacht hebben, “gek mens”. 

Structuren in het zand door harde wind
Het gouden uurtje
Een intens mooie zonsondergang

Het jaar is inmiddels afgerond. Het project is klaar, voor nu. Want een vervolg krijgt het op een of andere manier nog wel. Hoe weet ik nog niet precies. Ik kan iedereen zeker aanraden om zoiets een keer te doen. Op deze manier heb ik het gebied en de natuur dichtbij huis nog veel meer leren waarderen en er intens van kunnen genieten. Op momenten dat ik normaal niet daar heen had gegaan of thuis op de bank was blijven zitten. Dit was een soort stok achter de deur, maar wel een hele fijne! Het was een mooi jaar in de Kwade Hoek. Ik ben benieuwd of je ook wel eens zo met een foto serie bezig bent geweest en misschien heb je wel leuke tips voor een nieuwe serie? Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig wat je van deze serie vindt? 

Indrukwekkende wolkenluchten
Een verborgen poeltje water
Einde van een mooie zomeravond

31 reacties op “Een jaar in de Kwade Hoek&rdquo

 1. Hallo Ellen
  Wat leuk om je verhaal te lezen over de Kwade Hoek en wat heb je er prachtige foto’s gemaakt.
  Geweldig dat je alle jaargetijden en verschillende weersituaties hebt vastgelegd.
  Ik kijk al uit naar je volgende serie.
  Groetjes van Karla

 2. Leuk om je verhaal te lezen Ellen en je hebt prachtige foto’s gemaakt.
  Prachtig dat je verschillende jaargetijden en weersituaties hebt vastgelegd.
  Ik kijk uit naar je volgende serie.

  Groetjes van Karla

 3. Wat een prachtig overzicht van de Kwade Hoek met zijn prachtige kleuren maar ook zijn extremen. Prachtige foto’s van ons prachtige eiland.

 4. Knap dat je de discipline op kon brengen om er iedere keer maar weer te staan om dit gebied met deze prachtige foto’s vast te leggen.

 5. Wat een gaaf project en stuk voor stuk schitterende foto’s Ellen. Zo mooi al die verschillen te zien in alle seizoenen en weersomstandigheden. Ik zeg exposeren

 6. Schitterende serie is het geworden Ellen, en echt leuk om je een jaar op zo’n gebied te concentreren.
  Erg leuk om te lezen met de prachtige foto’s erbij!!

 7. Leuke reportage van de Kwade hoek. Ik kom hier ook graag, zeker 2x per jaar. Waarvan 1x eind December, ongeacht de weersomstandigheden. Het is daar prachtig.

 8. Pingback: Terugblik 2018 -
 9. Pingback: De paarse heide -

Geef een reactie