Top 12 van 2019 – Een fotografische terugblik

Overzicht landschapsfotografie 2019

Keuzes…. keuzes…. laat dit nu net niet mijn sterkste punt zijn. Maar ik vind het heerlijk om aan het eind van het jaar terug te kijken naar al de foto’s die ik dat jaar gemaakt heb. Ik probeer door het jaar door altijd mijn favoriete foto’s apart te zetten. Dat zijn er inmiddels aardig wat geworden. Tijd om te gaan schrappen en er mijn persoonlijke top 12 van te maken. Een fotografische terugblik op 2019.

12

Dit jaar had ik eindelijk de kans om de bijzondere gebouwen van Ciutat de les Arts i les Ciències (Stad van de kunsten en de wetenschap) in Valencia te fotograferen. Deze locatie stond al langere tijd (zoals zoveel locaties 😉 ) op mijn verlanglijstje. Tactisch een hotel geboekt naast het park zodat ik makkelijk even kon gaan fotograferen.

Modern gebouw in Valencia
Nummer 12: Ciudad de las Artes y las Ciencias

11

Een fotografisch hoogtepunt dit jaar was de reis naar IJsland. Wat een foto’s kun je daar maken zeg. Ik hoopte heel hard op het Noorderlicht. Dit is niet gelukt en toch een beetje. Daar is deze foto het bewijs van. Het Noorderlicht was duidelijk aanwezig alleen verstopt achter een dunne laag bewolking. Door een lange belichting werd het groen zichtbaar door de bewolking. Wil je meer lezen over onze reis naar IJsland, lees dan deze blogs.

Kirkjufell met Noorderlicht
Nummer 11: Kirkjufell met Noorderlicht

10

De Zaanse Schans is een locatie die al helemaal plat gefotografeerd is. Een plek die dagelijks wordt overspoeld door toeristen. Maar ik was er nog nooit geweest. Tijd om toerist in eigen land uit te hangen. Voor werk waren we hier voor een nachtje in de buurt. Een mooie kans om te fotograferen, maar dan wel tijdens zonsopkomst. Aangezien het eind juni was ging de wekker wel heel erg vroeg. Het voordeel was dan ook, geen toerist te zien. Als beloning voor de vroege wekker kregen we mooie kleuren.

De Zaanse Schans
Nummer 10: De Zaanse Schans

9

Dit jaar had ik het voornemen om flink aan de slag te gaan met herst fotografie. Ik kan altijd zo genieten van die sfeervolle bos foto’s met wat mist. Zeker wanneer er mooie zonnestralen te voorschijn komen. Op Goeree-Overflakkee is er niet echt een serieus bos te vinden. Dus dat betekende aardig wat ritjes naar Bergen op Zoom. Hier is voor mij het meest dichtstbijzijnde bos. Dat was niet voor niets! Dit is een van de vele (voor mij) toffe foto’s die ik daar gemaakt heb.

Zonnestralen in het bos van Bergen op Zoom
Nummer 9: Zonnestralen in het bos

8

Voor iemand die niet zo graag vroeg op staat heb ik dit jaar flink mijn best gedaan. Maar liefst 7 foto’s in deze top 12 zijn van een zonsopkomst. Tijdens zonsopkomst is er eerder kans op een mooi laagje mist. Daar kan ik zo enorm van genieten. Ik vind het zo sprookjesachtig. Die weersomstandigheden hebben we ook niet heel veel op Goeree-Overflakkee. Dus ook voor deze omstandigheden ging ik op pad. Deze foto maakte ik vlakbij Streefkerk.

Zonsopkomst met een vleugje mist bij Streefkerk.
Nummer 8: Zonsopkomst met een vleugje mist

7

Ook al woon ik niet in Rotterdam, ik vind het een geweldige stad om te fotograferen. Je raakt er niet uit gekeken. Dit jaar heb ik dankzij een groep hele toffe mensen weer vanaf geweldige daken in Rotterdam mogen fotograferen. Dat blijft zo bijzonder. Van al die momenten vond ik het lastig een keuze te maken. Sterker nog… ik twijfel nog steeds… Maar voor nu wordt het deze foto. 😉

De skyline van Rotterdam
Nummer 7: De skyline van Rotterdam

6

Twee foto’s van hetzelfde moment in de top 12 heeft eigenlijk niet mijn voorkeur. Maar in dit geval ben ik toch gezwicht. Ook deze foto is gemaakt tijdens de zonsopkomst sessie in de buurt van Streefkerk. Weer een hele andere foto dan nummer 8. Die is ruim voor zonsopkomst gemaakt, nog tijdens het blauwe uurtje. Deze foto is vlak voor zonsopkomst gemaakt op een andere locatie. Mist geeft hier zoveel sfeer aan het beeld.

Een sfeervolle zonsopkomst bij de molens
Nummer 6: Een sfeervolle zonsopkomst bij de molens

5

Dit jaar stond ook Madeira op de lijst als vakantiebestemming. We waren er 10 jaar geleden geweest, maar toen wist ik net hoe ik een spiegelreflex vast moest houden. Tijd voor een herkansing dus. Als fotograaf kun je je daar enorm vermaken. Zowel met de drone als met de camera erg veel foto’s gemaakt. En het mooie is, Madeira staat voor volgend jaar weer op de planning. 🙂 Deze foto is gemaakt tijdens zonsopkomst nadat eerdere pogingen mislukt waren (iets met een golf en water…). Lees meer over Madeira in dit blog.

De rotspunten bij Ribeira da Janela.
Nummer 5: De rotspunten bij Ribeira da Janela.

4

Ik werd gebeld of ik een live interview wilde geven over het fotograferen van de tulpenvelden. Dit moest gebeuren tijdens zonsopkomst. Zo gezegd, zo gedaan. Als de wekker dan toch vroeg moet, dan maar extra vroeg zodat ik op mijn gemak alvast wat foto’s kon maken voordat interview begon. Met de Venus Optics Laowa 12 mm heb ik deze foto weten te maken. Luister het interview hier terug.

Tulpenveld tijdens zonsopkomst
Nummer 4: Tulpenveld tijdens zonsopkomst

3

We zijn aangekomen bij de top 3. Aan het begin van het heide bloei seizoen heb ik zonsopkomst gefotografeerd op de Kalmthoutse Heide. Het was zoeken naar een plukje paars. De omstandigheden waren verder perfect. Een spectaculaire lucht en wat mist. De wekker ging dan wel heel vroeg, maar van dit soort momenten krijg je juist energie. Lees hier mijn blog over dit heide seizoen.

Zonsopkomst op de Kalmthoutse Heide
Nummer 3: Zonsopkomst op de Kalmthoutse Heide

2

De keuze tussen nummer 1 en 2 vond ik een lastige. Ze liggen voor mij erg dicht bij elkaar. Deze foto is gemaakt in IJsland op DIamond Beach. Op de dag waar we het meeste slecht weer hadden. Je kunt eigenlijk zeggen dankzij dit slechte weer heb ik deze foto kunnen maken. Een hele andere dan ik van te voren in mijn hoofd had, maar wel een waar ik enorm blij mee ben.

stuk ijs op het strand van Diamond Beach
Nummer 2: Diamond Beach

1

Tromgeroffel………. Hier is de nummer 1! Deze foto is gemaakt bij de vuurtoren van Ouddorp. Een foto die ik al langer wilde maken. Waarom is deze foto op 1 gekomen en niet een andere vraag je je misschien af? Allereerst vind ik hem gewoon gaaf, Melkweg en een vuurtoren. Maar wat meespeelt in de keuze is dat dit technisch voor mij de grootste uitdaging was om deze foto te maken. Dat maakt dat ik er extra blij mee ben.

De vuurtoren van Ouddorp samen met de Melkweg
Nummer 1: De vuurtoren van Ouddorp samen met de Melkweg

Dan nog ter vergelijking, mijn Top Nine volgens Instagram. Deze wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid likes en reacties. Nu is het zo dat Instagram door middel van een algoritme bepaald bij wie de foto te voorschijn komt in de timeline van de kijker en hoe hoog. De afgelopen maanden krijgen mijn foto’s steeds minder likes op Instagram, vermoedelijk worden ze minder vaak/ snel getoond. Dus ja… wat zegt dan deze Top Nine? Het leuke van Instagram is wel het ontmoeten van andere fotografen en het opdoen van nieuwe inspiratie.

Top Nine van Instagram
Top Nine van Instagram

Dit was hem dan! Mijn fotografische terugblik op 2019. Ik ben benieuwd wat jullie van deze top 12 vinden. Het leuke vind ik altijd aan het begin van een nieuw jaar. De catalogus voor dat jaar is weer leeg. Wat zou er allemaal in gaan komen? Hoe gaat de top 12 er volgend jaar uit zien? Allemaal nog een verrassing. Dat maakt fotografie ook zo leuk, het is nooit hetzelfde. En ik blijf nog steeds leren. Daarbij zijn er nog zoveel toffe plekken die ik nog wil fotograferen. Nog genoeg te doen dus. 😉

7 reacties op “Top 12 van 2019 – Een fotografische terugblik&rdquo

  1. Goeie genade…. jij ook al die het lastig vindt keuzes te maken en niet graag voor dag en dauw op pad gaat!!! Ik herken veel van wat je schrijft ondanks dat het jouw beelden zijn en die beelden vind ik super mooi…wat dat betreft is het ook niet vreemd, want ik herken veel van wat ik mooi vind om te fotograferen in jouw foto’s! In die zin ben je voor mij in 2019 echt weer een stap voorwaarts gegaan wat je in deze afwisselende serie beelden perfect laat zien! Chapeau… en op naar 2020….wie weet zien we elkaar dan weer…..

  2. Ellen, wat een prachtige foto’s,maar dat wist ik natuurlijk al van IG. Ik ben een groot fan van je werk en herken de gedrevenheid die jij ten toon spreid om zulke mooie plaatjes te maken. Ik ben met je eens dat foto 1, zeker technisch gezien, de lastigste was, daarom ook de mooiste is. Al moet ik zeggen dat er nog een aantal in het rijtje staan die er zeker niet voor onder doen. Ik kijk dan ook weer uit naar nieuwe foto’s van jouw in 2020.
    Groetjes Frank (Insta: Frank Smit Images)

Geef een reactie